Повечето от нас не са преговаряли за заплата, но задаването на тези 10 въпроса по време на интервю за работа може да ви помогне да получите всичко, което заслужавате.

Вземете възнаграждението, което заслужавате

Току-що ви беше предложена страхотна възможност за работа и сте развълнувани,  освен че всъщност се надявахте на по-висока заплата. Въпросът е: имате ли умения да преговаряте, за да поискате повече пари?

В днешния свят би било глупаво да не го правите. Преговорите за заплата  би трябвало да са част от процеса на търсене на работа, в противен случай вие сте губещата страна.

В проучване през 2019 г. от Робърт Халф, 55% от професионалистите заявиха, че се опитали да договорят по-висока заплата на последното си предложение за заетост, скок с 16 точки от 2018 г. Нещо повече, 70% от анкетираните мениджъри на високи позиции споменават, че са по-отворени за договаряне на обезщетения и придобивки, отколкото преди година.

Нещо повече – ако заплатата не отговаря на вашите очаквания и сте склонни да не приемете офертата в резултат, би следвало да се договаряте. За да се подготвите за тази дискусия и за можете да влезете уверено на интервюто ви предлагаме да се въоръжите с интелигентни въпроси за договаряне на заплащането, които ще ви помогнат да получите възнаграждението и придобивките, които заслужавате.

Ето и нашите седем предложения, с които можете да опитате:

Благодаря ви много за офертата. Отворена ли е заплатата за договаряне?

Първата стъпка, която трябва да направите, е да благодарите за оригиналната оферта. Бъдете учтиви и не забравяйте да благодарите на мениджъра по наемането, че ви е изслушал, преди да продължите с молбите си.

Когато питате дали са възможни преговори за заплата, вие по същество питате дали дори си струва да проведете този разговор. „Някои работодатели могат да настръхнат при всеки опит да се поискат повече пари, така че първо искате да знаете дали те са отворени на темата. Това е като потопете пръста на крака в басейн, преди да скочите.

Ако мениджърът по подбор посочи, че има такава възможност, можете да продължите. Изслушайте цялото предложение, преди да попитате конкретно за заплатата. Тогава, ако имате притеснения относно структурата и размера на офертата, посочете сума, която смятате, е справедлива за позицията, базирана на вашето изследване.

Как изчислихте тази заплата?

Говорейки за диапазони, важно е да имате представа за средната заплата на пазара за интересуващата ви позиция във вашия район и да съответства на сегашното ви ниво на опит. И като зададавате този въпрос, показвате на работодателя, че сте написали домашната си работа и че сте подходили сериозно към това интервю за работа.

Какви други неща можем да договорим освен основната заплата?

Ако заплатата не е нещо, за което работодателят е готов да се отклони, това не означава, че преговорите са приключили. Винаги е препоръчително да обмислите пълния пакет социални придобивки, включително обезщетения, предимства и стимули. Помислете за другите фактори, на които давате приоритет, като допълнителни дни за почивка, възстановяване на средства за обучение или възможност за отдалечена работа.

Какви други възможности за увеличение на възнаграждението предлагате?

Има ли бонуси, заплащане за извънреден труд или други потенциални възможности за увеличаване на приходите?

За много видове длъжност основната заплата почти не разказва цялата история. „Докато по-високата основна заплата обикновено е най-ценна в дългосрочен план, периодични бонусите или бонуси за изпълнение на годишния план могат да добавят повече пари. Попитайте за средния доход, който хората във вашата роля обикновено печелят над основната заплата.

Можете ли да прецизирате ползите и предимствата, които биха могли да се превърнат в доходи / спестявания?

Някои компании предоставят награди, поемат транспортни разходи, осигуряват столово хранене или място за паркиране. Виждайки тези ползи поотделно може да осъзнаете реално стойността на предложението.

Как се определят бъдещите увеличения на заплатите? Как хората на тази позиция обикновено растат с времето?

Добре е да разберете дали и кога ще получите желаното възнаграждение, ако началното заплащане е по-ниско от очакваното.

Освен това задаването на този въпрос може да се отрази добре на потенциала и желанието ви да се развивате с компанията. „Това показва, че фокусът ви е да допринесете за организацията.

Мога ли да получа това предложение писмено?

След като се съгласите с условията, поискайте преработената оферта писмено, която очертава всички промени в заплатата или пакета, в резултат от преговорите ви. Да имате всичко в писмен вид, ще предотврати недоразуменията занапред.

За настоящите служители

Повечето от съветите по-горе се отнасят до преговори, когато сте нов служител. Струва си да се отбележи, че ако сте настоящ служител, можете и трябва да преговаряте за по-високо заплащане, ако смятате, че сте недоплатени – особено ако имате контраоферта и обмисляте да преминете към нова компания, преговорите могат да си струват.

Ако приемем, че сте показали силни постижения и можете да обсъдите как вашия принос е помогнал за развитието на компанията, ето два въпроса, с които да започнете преговорите си:

Кой според вас е най-важният ми принос във фирмата?

Вие по същество правите своя шеф застъпник за вас. Оставете ги да използват собствените си думи, за да си напомнят защо сте толкова ценени. След това можете да продължите и да обясните, че искате да обсъдите допълнително възнаграждение.

Друга фирма е много агресивна в опита си да ме наеме. Имате ли някакви предложения какво трябва да направя?

Вместо да марширувате с ултиматум, с тази формулировка представяте шефа си като решаващ проблем и им давате справедлив шанс да направят насрещно предложение. Същественото тук е, че тонът е много важен и тук не поставяте искания, а питате за съвет.

Предай нататък

Да знаеш как да договаряш заплата не е нещо, което научаваш за една нощ, но със сигурност е нещо, което можеш да подобриш с малко практика. Не е задължително да вземате първата оферта, която получавате.

Бихте могли да използвате помощ за дешифриране на добри предложения за работа? Присъединете се към  HR Services като изпратите CV на info@hrservices.bg за да имате достъп до най-добрите оферти от компаниите, с които работим.

По този начин можете да получите информация за преговори, кариерни съвети и съвети за търсене на работа директно от нашите консултанти.

Може да е неудобно да поискате повече пари или повишение, но това са необходими стъпки от кариерното ви развитие и експертите на HR Services са тук, за да ви преведат през всичко това.

Leave a Comment