Понякога интервюиращите задават на пръв поглед странни въпроси, които могат да изненадат кандидатите за работа.

Докато подготвяте отговорите си на често задаваните въпроси за интервю за работа, трябва да очаквате и изненади. Въпросите за интервю не винаги включват вашите умения и опит. От определянето на вашето любимо животно до някоя известна личност, която избирате да бъдете за един ден, специалистите по подбор обичат да ви провокират и да задават въпроси,  чрез които да преценят как мислите. Не позволявайте тези умишлено странни въпроси за интервю да ви притеснят.

С помощта на специалисти по подбор на персонал, сме обобщили някои от най-необичайните въпроси, които са задавани на кандидатите по време на интервю за работа.

Въпросите са групирани в четири основни категории:

1. Хипотетични ситуации

2. Предпочитания и мнения

3. Морал

4. Пътешествия

Нека разгледаме по-подробно тези категории и някои примерни въпроси за интервю.

Хипотетични ситуации

Това е най-популярната категория, в която попадат странните въпроси за интервю. Интервюиращия моли кандидатите да се преструват, че са в определена ситуация или да се представят като някой или нещо друго. Много въпроси включват запознаване с историческа личност:

• „С кой президент бихте искали да вечеряте и защо?“

• „С кого бихте искали да вечеряте, живи или мъртви?“

• „Ако можете да прекарате един ден с някой световноизвестен, жив или мъртъв, кой би бил, за какво ще говорите и защо този човек?“

Тези видове въпроси са предназначени да тестват вашето творческо мислене. Един рекрутер заяви, че търси „креативност, дълбочина на реакция и познаване на историята“. Друг иска да види „колко необичаен, различен, уникален е кандидатът и как се справят с необичайна ситуация.“

Някои хипотетични въпроси за интервю са по-сложни, целящи оценка на уменията за решаване на проблеми. Отговорът не е толкова важен колкото логиката, която използвате, за да стигнете до вашия отговор. Например:

„Представете си, че сте се изгубили в страна, в която никой не е говорил вашия език и няма интернет, какво бихте направили, за да се приберете?“

Интервюиращият иска да види, че сте в състояние да запазите спокойствие и да измислите план за действие.

Друг тип хипотетичен въпрос е този, който иска да си представите себе си като друг човек или неодушевен обект. Няколко примера:

• Ако можехте да сте известна личност в света, кой ще бъдете и защо?

• Ако бяхте част от колелото, какво би било и защо?

• Ако искате да изберете животно, кое животно най-добре описва вашата професионална личност?

Очевидно няма правилни отговори на хипотетични въпроси. Интервюиращият има желание да види колко бързо можете да отговорите и да дадете обосновка на отговорите си. Интервюиращите също използват тези въпроси като начин да ви накарат да се отпуснете малко и да покажете част от личността си. Ето защо е важно да архивирате отговорите си по някои съществени причини.

2. Предпочитания и мнения

Въпросите, които ви задават да изберете между две опции или да дадете своето мнение, са предназначени да разведрят атмосферата и да поставят вашата личност в центъра. Такива въпроси често са добър показател за това дали бихте били добър събеседник. Например:

• „Какво предпочитате, котка или куче?“

• „Какво мислите за гномите?“

• „Къде обичате да ядете?“

• „Кой е любимият ви вкус на сладолед?“

Отново няма правилен отговор на нито един от тези въпроси. Важното тук е възприемате ли тези въпроси или можете да се отпуснете малко и да ангажирате интервюиращия с кратка, забавна история, с която да аргументирате отговора си.

3. Морал

Вашите лични ценности са добър показател за това дали една работа ще бъде подходяща за вас или не. Естествено, интервюиращите ще искат да видят как се справяте с въпроси, които са предназначени да ви провокират. Например:

• „Какво би било едно престъпление, което бихте извършили, ако знаехте със сигурност, че можете да се измъкнете? И ако го направихте, ще ви стигне ли съвестта, тъй като съдебната система няма да разбере за него? ”

• „Кой е най-големият ви грях от седемте смъртни гряха?“

Рекрутерите използват тези въпроси, за да определят вашия характер, а не очакват  конкретен отговор. Въпросите като този се задават „за да видят как (кандидатът) реагира на въпроса, колко честен е и колко завоалиран е отговорът“.

4. Пътуване

Последната категория от странни въпроси за интервю се фокусира върху пътуванията, както там, където сте били, така и там, където искате да бъдете. Например:

• „Кое е най-необичайното, уникално, лудо или странно място, което някога сте посещавали?“

• „Каква е уникалната ваканция, веднъж в живота, която сте взели или искате да си вземете?“

Както и при предишните въпроси, рекрутърите се надяват, че вашият отговор ще им помогне да преценят интересите и културата ви, както и способността ви да мислите бързо. Отново те са по-загрижени за качеството и реакцията при вашия отговор, отколкото на съдържанието.

Ако се нуждаете от помощ или съвет при кандидатстване, можете да ни пишете на info@hrservices.bg

Leave a Comment