Често ни задават този въпрос: колко време би отнело търсенето на нова работа?

Ние сме наясно, че искате нова работа и я искате СЕГА! (от днес за вчера!) Причините са най-различни: скарване с шефа и/ или колега, получаване на по-малък бонус, желание за развитие, отказано повишение и т.н.

Нещата на пръв поглед изглеждат лесни, но разбира се са много по-компексни, когато вземем предвид фактори като:

  • населеното място;
  • бранш;
  • сезонност;
  • квалификации, знания и компетенции;
  • обем на търсене и предлагане на работници или служители;
  • нивата на предлаганите възнаграждения и социални придобивки.

В началото на летния/ зимен сезон например може да има огромно търсене на готвачи, но в края му да има освобождаване на такива специалисти и голямо количество свободна работна ръка. Освен това при дадено ниво на възнаграждение може да има много желаещи да започнат работа или никакви кандидатури /ако не е атрактивно/.

Също така броят на потенциалните кандидати в голям град като София, Варна и Пловдив съществено се различават от тези в по-малките населени места.

И така, вие бързате да подадете атобиографията си и трескаво кандидатствате за работа онлайн, офлайн, чрез познати, социални групи и т.н. Според вас това означава, че до месец или по-малко след подаването ще получите желаната оферта за работа. Всъщност, според скорошно проучване, повече от половината (59%) от анкетираните са очаквали, че ще им отнеме по-малко от 1-2 месеца., а други 28% очакват това да отнеме по-малко от един месец.

Фактите показват, че периода за намиране на работа обикновено е по-дълъг от 1-2 месеца, но разбира се зависи от индустрията, населеното място и индивидуалните знания, умения и квалификации на всеки отделен кандидат.

Защо периода е толкова дълъг?

Като бивш рекрутер, ще ви помоля да четете по-нататък. Намиране на нова работа след месец вероятно няма да се случи, но не го казвам, за да се разочаровате. Затова нека разгледаме как може да изглежда времевата линия за търсене на работа в един реалистичен случай.

Днес

Намирате работа в www.jobmonster.bg и кандидатствате. Поздравления! Вероятно ви е изпратен автоматичен имейл от компанията, за да ви уведомят, че са получили документите ви – автобиография и мотивационно писмо, и че ако има подходяща възможност, ще се чуете.

След две седмици

Чувате се със служител от агенцията по подбор. Мениджърът по подбор е харесал автобиографията ви и ще се свърже с вас скоро, за да насрочите телефонно интервю.

В идеален сценарий можете да получите това заветно обаждане в рамките на ден или два от кандидатстването, но е по-реалистично обаждането да не се появи, докато изтекат две седмици.

Защо е така?

Назначените за това специалисти по подбор на персонал са заети. Вярно е, че рекрутерите се опитват да намерят кандидати възможно най-бързо. Но обратно, когато търсят за дадена компания служители и трябва да се намерят кандидати за три дузини различни работни места положението се променя, имайки предвид че автобиографията ви се намира между множество такива, срещи с клиенти, оперативка с екипа, дни за организирани интервюта и други. Две седмици всъщност не са толкова дълго време от гледна точка на рекрутъра.

Докато чакате това обаждане – или ако не го получите – търпението и постоянството са ваши приятели. Продължете да кандидатствате за работни места в различни агенции и по конкретни обяви, проверете сигналите за работа (можете да се регистрирате за сигнали на всяка страница с резултати от търсенето на работа в www.jobmonster.bg, която се намира във вашата пощенска кутия, и бъдете последователни да следвате различни работодатели в социалните медии, за да научавате за различни възможности за работа.

След три седмици

Вече сте получили вашето планирано интервю по телефона. Това се превръща във все по-често срещано препятствие в процеса, тъй като набиращите се опитват да се доближат до перфектните кандидати, преди да губят нечие време за лична среща.

След четири седмици

Насочвате се към първото лично интервю. Вземате отпуск или болничен ден от текущата си работа и вероятно се срещате с около четирима души от екипа по подбор. Мислите, че мина добре. Но след това минава време и се чудите дали някога ще се свържат с вас.

От гледна точка на рекрутъра толкова много неща се случват зад кулисите, всички непознати за вас. За начало може да отнеме няколко дни, за да придвижат кандидатурата ви, да насрочат подходящо време в календара на интервюиращия, за да може да се запознае с вас, а също и да организира следващите стъпки. Извън протокола може да се наложи да интервюират вътрешни кандидати, защото има подходящи такива.

Така че, както разбирате, често забавянето може да няма нищо общо с вас. Моят съвет: Не забравяйте да кандидатствате за други работни места, като се надявате да достигнете до такова, чийто условия са удовлетворителни за вас.

След шест седмици

Можете да получите обаждането, че искат да дойдете за заключително интервю с компанията Х. Уверен сте, че доста сте ги впечатлили. Явно има интерес към вашата кандидатура, защото попитаха кога ще бъдете на разположение да започнете и за изискванията ви за възнаграждение. Това изглежда обещаващо.

Но след това не чувате нищо за следващата седмица. По време на търсенето на работа една седмица може да се почувства като изтощителен, продължителен месец, но в действителност всякакви неща могат да се случват. Работодателят вероятно все още провежда интервюта с няколкото кандидати, стигнали финалния етап, за да може екипа по подбор да разгледа и оцени всички.

След осем седмици

Получавате оферта! Най-накрая се чухте и получихте словесно предложение! Ура! Сега разговорите се фокусират около началната ви заплата (имайте предвид съветите за договаряне на заплатите на www.JobMonster.bg) и дата за назначаване.

След 12 седмици

Първи ден на работа! Когато се договарят начални дати, вие и работодателят изчислявате възможностите за започване. Ако изпратите стандартно едномесечно предизвестие на настоящия си шеф, вероятно ще имате готовност за работа след 1 месец, но би могло да се договори напускане и по взаимно съгласие.

Може да се обобщи, че около три месеца е средния добър сценарий по отношение на процеса по подбор, които може да очаква добър кандидат за работа. Често обаче това може да трае и по-дълго. Винаги зависи и от това, какви са другите кандидати-конкуренти, с коите с борите за дадената позиия.

Могат да се случат забавяния: летни или коледни отпуски, обсъждане на вътрешни кандидати, организационни промени и т.н.

Важно е да се знае, че вие не винаги сте идеалният кандидат и можете да преминете през няколко етапа на подбор в различни компании, преди да бъдете нает на работа. Поради тази причина често предлагаме на търсещите работа да планират по-дълъг период  за търсене на работа.

Поемете контрола

Поддържането на позитивно отношение понякога може да бъде трудно, но вашата мисия като търсещ работа е да чакате, упорствате и да не се отказвате. Независимо колко време  отнема процесът на наемане, той не е нещо, което можете да контролирате. Най-добре е да работите върху себе си и подобрявате уменията си, докато се уверите, че кандидатурата ви е възможно най-силна.

Започнете с усъвършенстването на автобиографията си. Искате ли помощ?

Изпратете ни автобиографията си на info@hrservices.bg за да ви помогнем напълно безплатно със съвети относно нея.

Leave a Comment