Компаниите съкращават работни места по редица причини и често тези съкращения не са отражение за представянето на работника, което означава, че можете да направите малко, за да предотвратите неизбежното. Ако сте наблюдателни, ще можете да забележат признаците, че предстоят съкращения.

И така, как можете да разберете дали работата ви може да е застрашена? Вижте няколко признака, че в близко бъдеще ви грози опасност и какво можете да направите, за да продължите кариерата си.

Фини признаци, че предстоят съкращения

1. Вълнуващи проекти отиват при „друг човек“

Ако вдигнете ръка, за да предприемете предстоящи големи проекти и бъдат предадени на някой друг, това е червен флаг – особено ако това се случва повече от веднъж. Попитайте вашия мениджър какви бъдещи проекти можете да очаквате с нетърпение да предприемете. Ако отговорът е неясен, това е съвет.

2. Несъществените бюджети се намаляват

Внимавайте, когато предимствата започнат да изчезват. Когато забавните неща вече не се спонсорират, това означава, че парите са малко и това е червен флаг.

3. Новите продукти или разширения се отлагат

В процъфтяващите времена бизнесът е в растеж. В по-слабите времена те се накланят и се връщат към основите, като се фокусират върху това, което гарантирано ще донесе приходи сега, вместо да гледат в бъдещето.

Сериозни признаци, че предстоят съкращения

1. Има засилено чувство за затягане на колана

Никога не е добър знак, когато компанията започне да поставя всички финансови разходи под микроскоп и да изисква одобрения от висшите ръководители. Например: сметките за разходи се разглеждат под лупа, въвеждат се нови процедури за осигуряване на поръчки за покупка и прилагане на одобрения за извличане на дребни парични средства за предишните безспорни разходи.

2. Има сливане или придобиване

Това събитие може да е умен ход за една компания като цяло, но не винаги е чудесен знак за нейните служители. Дублиращите се позиции са излишни и това означава, че съкращенията могат да предстоят.

3. Избягват ви

Започвате ли да се чувствате изгонени? Не сте поканени на срещи на екипа или сте премахнати от списъците за информация? Говорете. Попитайте защо не ви канят и изразете интереса си да участвате.

4. Ръководителите изглеждат по-стресирани от нормалното

Ако ръководителите са уклончиви или по-малко от очакваните с отговори за бъдещи проекти, това е подозрително. Сега не е време лидерите да мълчат пред толкова голяма несигурност. Например ръководителите на отдели или висшите ръководители провеждат повече лични разговори от обикновено.

Алармени камбани

1. Приходите на компанията ви продължават да спадат

Не се плашете от краткосрочен спад на приходите – това се случва дори на процъфтяващия бизнес. Ако обаче вашата компания не постига целите си за рентабилност няколко тримесечия поред, изхвърлете праха от автобиографията си.

2. Основните бюджети се режат

Бюджетът за маркетинг е намален. Физическите офиси са намалени и са преместени в по-малки, по-евтини разкопки. Такива драстични съкращения на бюджета са основателни причини да пазите гърба си.

3. Замразява се наемането на персонал

Когато обявите за работа изчезнат, това означава, че растежът на компанията се спира. Ако дадена компания не расте, тя се бори.

4. Ръководителите напускат

Висшите мениджъри често са запознати с информация, до която по-ниските служители нямат достъп. Когато значителен брой напускания на висши мениджъри се увеличават, съкращенията в цялата компания биха могли да бъдат наблизо.

5. Говори се за преструктуриране

Казано по-просто, това е евфемизъм за съкращаване на работни места.

6. Вече имаше кръг от съкращения

Един кръг от съкращения на работни места не е краят на света. Повече от един кръг показва, че ще има още повече рундове. Това, че сте преживели една вълна от съкращения, не означава, че сте в безопасност. Дръжте очите и ушите си отворени.

7. Вашият шеф или HR ви задава много въпроси за това, което правите.

Или, още по-лошо, от вас се иска да напишете длъжностна характеристика за вашата позиция; това може да е знак, че ви предстои смяна.

8. Изключени сте от файлове или имейли

Ако не сте чували от HR или IT за това защо се е случило, внимавайте.

Ако идват съкращения, пригответе се.

Вместо да се плашите за предстоящите съкращения, фокусирайте се върху това, което можете да контролирате – собствената си кариера. HR Services може да ви помогне да започнете търсенето на работа безплатно, така че да имате възможности да разгледате преди последствията. Уволненията са част от живота, за съжаление, но малко предвидливост може да свърши дълъг път. Позволете на HR Services да ви подаде ръка – изпратете CV на info@hrservices.bg