Ако сте решили да работите с външен доставчик на HR услуги, за да ви помогне да облекчите тежестта си и да сте в съответствие, важно е да намерите правилния партньор. Тъй като всеки доставчик на човешки ресурси е малко по-различен, ще искате да прекарате известно време в оценка на техните уникални предложения, за да можете да изберете най-подходящия за вашата компания.

HR Services предоставя изнесени HR услуги на компании повече от 10 години. Въпреки че работим с различни компании, знаем, че не е задължително да сме правилният избор за всеки бизнес. Но също така знаем какви фактори трябва да вземат предвид компаниите, за да са сигурни, че ще намерят най-добрия доставчик за своите нужди.

Тук ще ви помогнем да идентифицирате идеалния партньор, като обърнем внимание на най-важните аспекти, които трябва да имате предвид при избора на външен доставчик на човешки ресурси, включително:

•Ниво на обслужване

• Разходи

• Репутация

• Налични предложения

• Опит

• Комуникация

• Договорни задължения

След като прочетете тази статия, ще сте по-добре подготвени да оцените доставчиците, за да се подготвите за успешно партньорство.

7 неща, които трябва да имате предвид при избора на HR партньор

С многото предложения, когато става въпрос за изнесена HR поддръжка, може да бъде предизвикателство да знаете кой доставчик да изберете.

Ето 7 съвета, които ще ви помогнат да решите.

1. Ниво на обслужване

Тъй като една от най-големите причини, поради които вероятно сте избрали да възложите HR, е да се освободите от административни задачи и да намалите разходите си, за да можете да се съсредоточите върху бизнеса си. В зависимост от вашите нужди, може просто да искате да получите достъп до онлайн ресурси като политики и контролни списъци или функция за чат на живо. Но ако търсите повече практическа помощ, ще искате да разберете за техния модел на обслужване.

• Ще ви бъде ли назначен един професионалист и ако е така, можете ли да се срещнете с него предварително?

• Какво е тяхното време за изпълнение за отговор на въпроси?

• Каква защита имате, ако те не доставят материали, когато са обещани?

• Предлагат ли консултации на място или виртуални?

Задаването на въпроси като тези може да ви даде представа за нивото на обслужване, което можете да очаквате по време на връзката.

2. Разходи

Дори за големите компании цената може да играе голяма роля при вземането на решение кой доставчик да изберат. Въпреки че цената на външната HR помощ ще варира, като цяло можете да очаквате да плащате между 250 и 1500 лв на месец в зависимост от избраните от вас услуги и сложността на вашата ситуация. Например, обикновено ще струва по-малко разработването на длъжностни характеристики, отколкото предоставянето на стратегически насоки в защита на съдебно дело за сексуален тормоз. Докато оценявате ценовите оферти, говорете с продавачите за потенциални начини за спестяване. Една от опциите може да бъде да видите дали можете да персонализирате поддръжката, като изберете услугите, вместо да платите за цялостен пакет. По този начин няма да плащате за помощ, от която не се нуждаете. Или може би просто можете да привлечете доставчик за някаква еднократна поддръжка, за да подсилите възможностите на вашия вътрешен екип.

3. Репутация

Вашите хора са вашият бизнес. Така че, когато става въпрос за човешки ресурси, искате да сте сигурни, че избраният от вас партньор има доказан опит в създаването на компании за успех. Попитайте потенциални доставчици за препоръки от клиенти от същия бранш като вас или в бизнес с подобен размер. Не забравяйте да ги проследите, като попитате предишни клиенти за техния опит в работата с доставчика, качеството и надеждността на предоставената работа и как връзката е от полза за тяхната организация. Ако не можете да получите референции, потърсете онлайн отзиви или оценки от трети страни.

4. Налични предложения

Когато започнете да оразмерявате доставчиците един до друг, е полезно първо да разберете какви точно услуги ще ви трябват. Искате ли помощ при набирането на персонал? Интересувате ли се от обучение? Тъй като ще искате доставчик, който може да се погрижи за вашите нужди, попитайте за степента на предложенията на всеки доставчик, за да видите дали могат да ги посрещнат. Дори ако искате да възложите само няколко функции сега, имайте предвид, че вашите нужди може да се променят с времето, така че може да искате да потърсите доставчик на пълна услуга, който може да осигури допълнителна поддръжка, докато растете.

5. Опит

Тъй като проблемите с човешките ресурси могат да бъдат сложни и последствията от погрешното им разрешаване са тежки, важно е вашият доставчик да има опита, за да ви държи в съответствие с правилата и разпоредбите на работното място. Потърсете доставчици, чийто персонал е лицензиран и сертифициран от индустриални организации. И попитайте потенциални доставчици дали ще ви бъде назначен професионалист на висше ниво с обучение и опит, който да ви съветва в трудни ситуации като взаимоотношения със служители или прекратяване. Основното е, че вашият доставчик трябва да има експертните познания, за да ви даде насоките, от които се нуждаете, за да можете да вземате по-стратегически решения.

6. Комуникация

Докато гледате към аутсорсинг, естествено е да се чудите дали привличането на външна група, която да ръководи вашата функция „хора“, ще повлияе на културата ви на работното място. Струва си да се отбележи, че повечето от функциите, с които доставчикът на човешки ресурси ще ви помогне, са зад кулисите. Така например, вместо продавач да се занимава директно със служителите по въпроси като ефективност, той вместо това ще ви посъветва за най-добрия начин да се справите със ситуацията. И все пак, за да избегнете прекъсване на връзката с вашия персонал, потърсете доставчик, който уважава културата, която сте изградили, и няма да наруши текущата динамика или морал.

7. Договорни задължения

Ако сте нов в аутсорсинга, може да искате да избегнете дългосрочен ангажимент, в случай че решите, че това не е правилният подход към човешките ресурси във вашата компания. За да избегнете по-дълга връзка с доставчик, отколкото искате, попитайте дали трябва да подпишете договор. Ако го направите, вижте дали предлагат гъвкавост по отношение на дължината. Също така е важно да обърнете внимание дали договорът се подновява автоматично и да разберете за всички разходи за прекратяване или анулиране. Например, някои доставчици на човешки ресурси, които са специализирани в набирането на персонал, начисляват такса за наемане. Тъй като вашите нужди може да се променят, просто искате да сте сигурни, че имате възможност да прекратите връзката, ако и когато е необходимо.

Как да изберем най-добрия доставчик на човешки ресурси

Има много неща, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за човешки ресурси. Докато преценявате кой партньор е най-добрият за вашата компания, ще искате да се спрете на няколко възможности за избор и да ги сравните в тези 7 области. Докато извършвате надлежната си проверка, HR Services може да бъде добър избор за вас.

Ние можем да бъдем идеалното решение за вашия бизнес.

За да разберете какво можете да очаквате, когато възлагате функциите си по човешки ресурси на HR Services, научете повече за нашите пакети за подбор на персонал. Пишете ни на info@hrservices.bg или ни звъннете на 0889 364 557.