Когато става въпрос за написване на автобиография, размерът има значение. Експертите по автобиография преценяват колко страници трябва да бъде автобиографията ви, въз основа на вашето ниво на опит и професия.

Има вековен дебат за това дали размерът има значение, който засяга търсещите работа: Колко дълга трябва да бъде автобиографията?

Кратка или оскъдна автобиография ще накара служителите и мениджърите по наемане да мислят, че нямате какво да предложите. Но ако автобиографията ви е твърде дълга, никой рекрутър или мениджър подбор няма да я прочете докрай. Може дори да се подразнят.

И така, каква е средната дължина на стандартна автобиография? Въпреки че няма твърдо и бързо правило, вашата индустрия и ниво на опит могат да ви помогнат да определите дали автобиографията ви трябва да е дълга една или две (или повече) страници.

Кога да използвате автобиография от една страница

Автобиография от една страница е идеална за начинаещи служители и работници, току що завършили колеж и тези, които имат няколко години трудов опит. Освен това трябва да помислите за автобиография от една страница, ако искате да промените кариерата си и нямате много опит, свързан с новата ви цел.

Колкото по-бързо стигнете до въпроса, толкова по-добре. Мениджърите по наемане са заети хора, понякога трябва да сортират стотици резюмета.

Средното време, което трябва да привлечете вниманието на читателя, е около шест секунди. През това време те ще определят дали отговаряте на техните нужди или не.

И така, как можете да използвате добре автобиографията си и наистина да се откроите?

Като използвате стратегически ключови думи, количествено определяте постиженията си и, най-важното, поддържате ги сбити. По този начин автобиографията ви ще направи добро първо впечатление на експерта по подбор на персонал, тъй като обикновено служи като първа точка за контакт, когато кандидатствате в компания.

Кога да използвате автобиография от две страници

Това не означава, че трябва да натъпкате цялото си преживяване на една страница с малък малък шрифт, който се нуждаете от лупа, за да прочетете. Четимостта и цялостното представяне също трябва да бъдат взети предвид.

Повечето рецензенти на автобиография биха предпочели да прочетат добре подредена, лесна за преглед автобиография от две страници, отколкото автобиография от една страница, която заглушава твърде много информация на страницата.

Автобиография от две страници има смисъл за много търсещи работа, особено тези, които са напреднали в кариерата си, с 10 или повече години опит в съответната работа. Допълнителната страница може да е необходима, за да предаде цялата важна информация, която работодателят трябва да знае. Имайте предвид обаче, че втората страница вероятно няма да привлече толкова внимание, колкото първата, така че е най-добре да се уверите, че използвате правилния формат на автобиографията (помислете: хронологичен срещу функционален).

Кога да използвате автобиография от три страници (или по-дълго).

Повечето хора вярват, че автобиографиите трябва да се поберат на максимум две страници, без значение колко работен опит имате. Въпреки това, както при всички правила, има някои изключения.

Например, ако работите в държавната администрация; или сте мениджър на висше ниво с дълъг професионален опит и постижения; или пишете академична автобиография за изследователска или научна позиция и имате обширен списък с публикации, ангажименти за изказване, професионални курсове, лицензи или сертификати; тогава може да се наложи да разширите автобиографията си до три или повече страници.

Заключение за дължината на автобиографията

В крайна сметка дължината не е толкова важна, колкото съдържанието, запълващо страниците. Ако можете да обхванете квалификациите си на една страница, чудесно. Но ако отнема две страници или повече, това също е добре.

Само запомнете: автобиографията ви трябва да представлява поглед на високо ниво към вашите постижения, който примамва мениджъра по подбор да иска да научи повече. Резюмето е като копие на задната корица на книга, предназначено да ви накара да искате да прочетете книгата. Това не е цялата книга.

След като определите правилната дължина за автобиографията си, тя е готова за работа.

Разгледайте автобиографията си

Разбрахме; може да бъде трудно да напишете професионална автобиография, която обхваща всичките Ви звездни качества. Не забравяйте, че колкото по-силна е автобиографията ви, толкова по-големи са шансовете ви да спечелите интервюиращите и да получите работа.

Можете ли да използвате малко помощ за това? Първата стъпка е проста: получете професионална оценка за автобиографията Ви info@hrservices.bg Това е безплатно и лесно и може да ви покаже кои области от вашата автобиография биха могли да изискват малко допълнително полиране.