По отношение на тенденциите в набирането на персонал, 2017 г. беше годината на информационните технологии.

С непрекъснато подобряващата се икономика и ниска безработицата какво ще донесе новата 2018 година?

1.    Обемът на наемане на персонал продължава да се увеличава 

През 2017 г. 56% от екипите за подбор на персонал прогнозираха, че техните обеми ще продължат възходящата си тенденция. Неотдавнашно проучване от Indeed установи, че наемането ще продължи да се увеличава през 2018 г .: 61% от работодателите очакват да наемат повече хора през 2018 г., отколкото през 2017 г., докато 29% очакват да запазят сегашното положение и само 10% планират да не наемат персонал. Силната икономика задвижва по-голямата част от това търсене: 56% от работодателите наемат, поради увеличаване на производствените обеми и едва 13% от тях наемат служители, за да попълнят работни места, поради напускане на служители. По-големи обеми наемане означава по-опитни екипи за набиране на персонал и необходимост от допълнителни ресурси, като например инвестиции в технологии.

2. Фокус върху процентите на реализация

Най-новото изследване на GlobalTech Recruitment, проведено от SocialTalent, показва, че средният рекрутър набира 225 кандидати за едно търсене с общ процент на конверсия от 0,4%.

Най-ефективните служители за подбор на персонал, от друга страна, бяха с 150% по-ефективни. Те са получили средно 91 кандидати за едно търсене с общ процент на реализация от 1,0%.

През 2018 г. една от най-добрите тенденции в набирането на персонал ще бъде фокусът върху качеството над количеството, което означава използване на софтуерни инструменти за подобряване на ефективността на кандидатите за съвпадение и подбор.

Софтуерните инструменти, които използват AI или изкуствен интелект, научават изискванията на заданието, сканират кандидатските бази данни, за да намерят правилните квалификации и след това задават оценки (напр. От A до D), за да идентифицират най-силните кандидатури.

Лидерите за търсене на таланти са по-малко впечатлени от абсолютните числа и вместо това ще търсят доколко техните служители за подбор на персонал могат да оптимизират своите проценти на конверсия и да намалят времето за попълване, за да надминат конкурентите си.

Всъщност в новата книга на Lever за подбор на персонал Пат Море, специалист по талантите на LevelUp, предлага ключовите KPI’s, които трябва да търсите – скорост на търсене и време за тестване уменията на кандидатите.

3. Наемането на най-ниско ниво става приоритет

Съгласно едно и също проучване на Indeed, 41% от работодателите твърдят, че позициите на най-ниското входно ниво са най-трудни за попълване, в сравнение с 20%, които смятат, че позициите на изпълнителско ниво са най-трудни за намиране. Търговците на дребно, като например Walmart и Target, вече увеличиха минималните си заплати, за да привлекат и запазят талантите си. Наистина на компаниите им се наложи да започнат да предлагат стимули и да приемат кандидатури, които нямат опит и да ги обучават – вместо да изискват х + години опит.

Ценен инструмент за подбор на персонал ще бъде софтуерът, който по-точно и бързо е способен да генерира кандидатури, които отговарят на изискванията за позиции на входните нива.

4. Преживяванията на кандидатите

Организациите започват да обръщат внимание на факта, че опита на кандитите е важен. Процедурите по назначаване имат лошата репутация, че практиките им са бавни, остарели и неприятни.

През 2018 г. ще се разгърне нарастващото мислене на „кандидата като потребител“.  Точно както днешните потребители, кандидатите искат незабавни актуализации в реално време и достъп до информация до техните кандидатури.

Този подновен фокус върху опита на кандидатите увеличава предприемането на кампании за наемане на работа. Подобно на Alexa, Siri и Google Home, чатботът за набиране на персонал използва AI за разбиране на съобщенията на човек и отговаря чрез имейли, SMS, социални медийни профили като Facebook, приложения за съобщения като Slack и в рамките на конкретен софтуер като ATS.

В едно скорошно проучване на Allegis установи, че мнозинството кандидати са възприемчиви към взаимодействие с chatbot в ранните етапи на процеса на кандидатстване. 66% от кандидатите се чувстват комфортно с чатбот, който се грижи за интервюто и подготовката.

Кандидатите все още предпочитат разговор с човек, но разбират, че могат да общуват с алтернативни методи, ако това означава ускоряване на процеса на търсене на работа и достъп до повече информация.

Ще се радваме да споделите Вашето мнение по-долу в коментарите или да ни пишете на info@hrservices.bg

Leave a Comment