Нищо не прави работата толкова неприятна, колкото лошия шеф – особено този, който няма никакви притеснения да претоварва персонала. Разбира се, понякога ще бъдете помолени да надхвърлите задълженията си и ще трябва да се съобразите, защото това е само част от това да си екипен играч. Но да се чувстваш неоценен или сякаш постоянно се възползват от работата ти, абсолютно не е в длъжностната характеристика на никого.

Какво означава да приемаш някого за даденост?

Разбира се, като служител, от вас се очаква да изпълнявате определен набор от задължения, които попадат в длъжностната ви характеристика. Но когато стойността ви е подценена или шефът ви изглежда безразличен към приноса ви, това е моментът, в който трябва да се вдигне червен флаг. Добрият шеф знае мотивиращата сила на признанието и трябва да ви оценява както лично, така и в като част от екип.

Вашият работодател възползва ли се от вас?

1. Постоянно работите извънредно

Когато мениджърите са с недостиг на персонал и нямат възможността да наемат повече служители, те често са принудени да разчитат на преките си подчинени. Ако работата редовно навлиза в нощите и почивните дни, от вас зависи да си върнете тези часове.

Има няколко изключения.

Ако сте в индустрия, където хората са склонни да работят дълги дни, като туризъм или строителство, просто ще трябва да коригирате очакванията си. Или ако ви плащат за извънредния труд, получавате справедливо разлащане. Но ако нито едно от тях не е приложимо, ще трябва да адресирате проблема директно.

Вашият ход: Трябва да проведете честен разговор с шефа си, но рамката е от решаващо значение. Организирайте среща с шефа си и му кажете, че всички допълнителни часове (и липсата на компенсация) ви изтощават и се страхувате, че сте близо до прегаряне (бърнаут). Обяснете, че искате да бъдете екипен играч и се интересувате от работата си, но се чувствате претоварени и притеснени, че не сте в състояние да се справите на края на силите си. Обяснете как прегарянето може да бъде заплаха за крайния резултат на компанията и е вероятно да привлечете известно внимание.

2. Вие сте личен асистент

Освен ако не сте били наети на административна позиция, по-голямата част от времето ви не трябва да прекарвате в донасяне на кафе на шефа ви или в химическо чистене. Това, върху което трябва да се съсредоточите, е да изградите уменията си и да вършите работата, за която сте наети.

Вашият ход:

Стъпвайте внимателно. Избягвайте да казвате: „Това не е в длъжностната ми характеристика.“

По-добър подход:

Посочете, че вашите отговорности са се променили и попитайте дали промените са постоянни. („Разбирам, че отговорностите ми са се разместили, така че бих искал да говоря за това, което се очаква да правя.“) Вашият мениджър може дори да не осъзнава, че са ви молили да изпълнявате техните ангажименти.

Ако вашият мениджър иска да продължите да служите като личен асистент, предложете следното решение: „Оценявам, че ви помагам, но бих искал да съсредоточа времето си върху другите проекти, които имаме в процес на подготовка. Можем ли да възложим тези задачи на някой от стажантите?“

3. Жонглираш с две задачи

Това е често срещан проблем: колега бива уволнен или подава оставка и вие поемате ролята на човека, докато продължавате да вършите работата си. Но преди да кажете нещо на шефа си, помислете колко дълго ще вършите допълнителното натоварване.

Ако е само за седмица или две, опитайте се да го издържите, но ако ще е дългосрочно – или шефът ви не планира да наеме заместник – ще трябва да говорите.

Вашият ход:

Задайте параметри с шефа си: „Говорихме, че ще получа повишение. Знаете ли кога ще дойде?“ Ако получите неясен отговор, може да се наложи да окажете малко повече натиск. Например, „Не се интересувам от напускане, но тъй като и двамата смятаме, че заслужавам това повишение, бих искал да определя дата, когато мога да го очаквам.“

Изключение е, ако има замразяване на повишенията в цялата компания, в който случай ръцете на вашия шеф са вързани (за момента).

4. Шефът ви открадва признание за работата ви

Имате ли нещастието да работите за „крадец на похвали“ – мениджър, който краде заслуги за вашата работа или идеи? Възстановяването на собствеността ще ви позволи да спечелите видимост в компанията и да направите добро впечатление на по-висшестоящите служители, което потенциално може да доведе до възможност за работа в друг отдел (далеч от вашия шеф).

Вашият ход:

Не забравяйте, че има шанс шефът ви да е забравил, че вие ​​сте дошли с идеята. Като му/ ѝ напомните учтиво, че това е ваша идея, ще се позиционирате да получите признание за бъдещи приноси. Например: „Изказвате страхотно мнение, но бих искал да добавя едно нещо, което споменах, когато представих тази идея.“

Намерете уважение другаде

Не чакайте с надеждата, че ситуацията ви ще се подобри. Това, че сте се използван/а на работа, е достатъчно, за да оправдаете търсенето на нова възможност.

Нуждаете се от помощ, за да започнете?

Агенция за подбор на персонал като HR Services ще ви помогне: просто изпратете CV на info@hrservices.bg  за да завъртите колелото. Има много работодатели, които ще уважат приноса ви към екипа и ще се отнасят към вас с уважението, което заслужавате.