Всеки шести собственик на бизнес (16%) обръща внимание на зодиакалните знаци на търсещите работа. В същото време само 5% от HR-специалистите вземат предвид зодиакалния знак на кандидата, видно от резултатите от изследванията на услугата Rabota.ru, които са на разположение на ТАСС.

Зодиакалния знак и подбора на служители

„Всеки шести собственик на бизнес обръща внимание на зодиакалните знаци на кандидатите. Специалистите по подбор обръщат по-малко внимание на астрологичните характеристики – само 5% от новобранците отговориха положително. Въпреки това повечето собственици на бизнес (74%) и HR мениджърите (85%) не гледат зодиакалния знак на потенциалните служители. Общо 20% от анкетираните отбелязват, че обръщат внимание на такава подробност, в зависимост от позицията, за която кандидатства кандидатът “, отбелязва проучването. Според него 75% от работодателите обръщат внимание на зодиакалния знак, когато наемат служител човешки ресурси за мениджърска позиция, а 50% от анкетираните гледат зодиакалния знак на кандидат за длъжност мениджър офис. Други 45% от участниците в проучването са казали, че зодиакалният знак е важен за тях при бъдещите служители, които кандидатстват за работа в сферата на продажбите и обслужването.

Освен това повече от половината (52%) от собствениците на бизнес смятат за полезно да виждат зодиакалния знак на търсещите работа в порталите за работа.

Сред HR мениджърите едва 19% биха искали да видят зодиакалния знак в автобиографията на кандидатите. Редът в автобиографията според проучването в големите компании с повече от 100 служители всички работодатели смятат посочването на зодиакалния знак в автобиографията на кандидатите за необходим параметър. 71% от представителите на бизнеса, които работят от 51 до 100 служители, отговориха положително на въпроса за обозначаване на зодиакалния знак. Сред собствениците на компания с по-малко от 50 служители, по-малко от половината от анкетираните отговориха по този начин – 46%.

За разлика от работодателите, търсещите работа по-рядко се интересуват от астрология и не се водят от такива харастеристики при избора на работа. По-голямата част от търсещите работа (72%) заявяват, че не четат хороскопи, когато трябва да вземат решение за смяна на работа. Всеки четвърти участник в проучването отбелязва, че когато търси нова работа проверява хороскопа.

В проучването са взели участие над 1000 представители на руски компании, мениджъри и HR-директори от всички региони на Русия.

Leave a Comment