Научете повече за водещите тенденции за набиране на персонал, които ще видим през 2023 г.

Процесът на набиране на персонал се променя. Намирането и наемането на страхотни кандидати, особено тези с търсени умения, се превърна в скъпа и отнемаща време работа.

През 2023 г. новите и иновативни тенденции за набиране на персонал ще окажат голямо влияние върху процеса на набиране на персонал. Тези тенденции ще вдъхновят нови методи за привличане, избиране и наемане на подходящи кандидати за работа в различни бизнеси и индустрии. Събрахме 15-те най-важни ключови тенденции, които ще доминират в пейзажа за набиране на персонал през 2023 г.

Топ 15 на тенденциите за набиране на персонал за 2023 г.:

1.    Проактивно набиране на персонал

На фона на нарастващата празнина в уменията и нарастващата трудност за бързо намиране на подходящи таланти, все повече и повече специалисти по подбор на персонал започват да прибягват до проактивно ангажиране на кандидати – практика за набиране на персонал, която в миналото е била използвана предимно за намиране на кандидати за позиции на C-ниво – за намиране талант за роли на всички нива.

2. Employer branding

Преди да кандидатстват, търсещите работа проучват репутацията и марката на бизнеса. Следователно работодателите започват да виждат значението на поддържането или подобряването на имиджа на марката си. Точно както при клиентите, бъдещите кандидати ще искат да се асоциират с бизнес, който е уважаван в техния бранш.

3. Опит на кандидата

Тъй като търсенето на квалифицирани кандидати често надвишава предлагането, търсещите работа стават по-селективни, когато избират към кои компании да кандидатстват и са силно повлияни от работодателските марки, като опитът на кандидатите става все по-важен фактор.

Тъй като специалистите по набиране на персонал разчитат повече на технологиите, за да рационализират процеса на набиране на кандидати, добавянето на човешка нотка към изживяването е нещо, което не бива да се пренебрегва. Тенденция, която трябва да се наблюдава в това отношение, е персонализирането на технологичния опит, за да се избегне чувството, че кандидатите са изолирани или третирани като просто още едно въвеждане на данни.

4. Разнообразие, справедливост и включване

Въпреки че наемането чрез разнообразие не е нищо ново, то остава популярна и нарастваща тенденция за набиране на персонал през 2023 г. Практиките за приобщаване, равнопоставеност и разнообразие се изместиха в светлината на прожекторите и могат силно да повлияят на възприятието на кандидатите за марката на работодателя и на решенията им да преследват или пренебрегват обявената работа отвори.

Работодателите ще трябва да обърнат голямо внимание на езика, разнообразието от канали за снабдяване и практиките за проверка и оценка, които използват, като гарантират, че те са безпристрастни. Даването на приоритет на многообразието, справедливостта и приобщаването също предлага на бизнеса много други предимства, включително подобрено щастие на служителите, производителност, задържане и лоялност.

5. Гъвкави работни графици

Много фирми работят с разнообразен екип, който включва комбинация от служители на пълен работен ден, изпълнители, свободни професии и стажанти. Поради конкурентния пазар на труда повече работодатели предлагат творчески предимства, включително гъвкави работни графици. Това помогна за диференцирането на марките и създаде по-привлекателно работно място за потенциалните кандидати.

Това е привлекателно предимство за независимите работници, които харесват факта, че могат да работят където пожелаят и когато поискат. Технологията е огромен фактор за тази нарастваща тенденция, като помага за свързването на екипи от цял ​​свят.

6. Изкуствен интелект (AI)

AI при набирането на персонал ще продължи да се разпространява през 2023 г., променяйки целия процес на човешки ресурси. Предлагайки набор от полезни инструменти за набиране на персонал, включително автоматизирано намиране на кандидати, възстановяване и съпоставяне, AI при набирането на персонал продължава да се разширява.

7. Вътрешна мобилност

В допълнение към засилените и проактивни външни усилия за набиране на персонал за запълване на пропуските в уменията, работодателите също така отдават по-голямо значение на вътрешната мобилност и гледат на човешкия капитал, който вече имат, преди да започнат скъпи и отнемащи време усилия за външно набиране на персонал.

Освен че е по-рентабилно, предлагането на възможности за развитие на настоящите служители за запълване на пропуските в уменията може да подобри удовлетвореността и лоялността на служителите, като в крайна сметка допринася за по-силна работодателска марка и дава на вашия бизнес конкурентно предимство.

8. Съвместно наемане

Включването на целия ви екип в процеса на набиране на персонал може да ви помогне да изградите значителна група от квалифицирани кандидати, които са по-продуктивни и лоялни към бизнеса. Тази нова тенденция привлече вниманието на много фирми, което доведе до увеличаване на препоръките и програмите за препоръки за служители.

9. Маркетинг за набиране на персонал

Това включва използването на общи маркетингови практики в процеса на набиране на персонал. С помощта на ефективни маркетингови тактики специалистите по подбор на персонал са в състояние да намерят, привлекат и отгледат талантливи кандидати. По същество вие ще рекламирате бизнеса или работната позиция на кандидата, вдъхновявайки ги да кандидатстват за работни места във вашия бизнес.

10. Преносими умения

В определени индустрии става все по-трудно да се намерят квалифицирани хора. В отговор специалистите по подбор на персонал започнаха да гледат отвъд ограниченията на своята индустрия, за да намерят талантливи кандидати. Това доведе до преминаване от наемане въз основа на опит към наемане въз основа на преносими умения. Вместо да търсят подходящ предишен трудов опит, специалистите по подбор на персонал все повече ще се съсредоточават върху преносими умения, за да помогнат за разширяване на своя набор от таланти.

Преносимите умения включват решаване на проблеми, адаптивност, комуникация, креативност, финансова грамотност и др. Тези умения често се наричат ​​меки умения.

11. Резерви с таланти

Изграждането на база данни с таланти дава на специалистите по подбор на персонал и мениджърите по човешки ресурси лесен достъп до квалифицирани и талантливи кандидати. Резервите от таланти не се състоят само от кандидати, които просто са кандидатствали за работа. Те също така включват кандидати, които са били избрани, препоръчани и се присъединили към вашия екип чрез входящия метод, както и бивши служители.

Все по-популярен метод за поддържане на връзка с потенциални кандидати и привличане на най-добри таланти за бързо заемане на свободни позиции е поддържането на мрежа от таланти на кариерния сайт на вашата компания.

12. Набиране на персонал, управлявано от данни

С тази тенденция планирането и вземането на решения се основават на данни, получени чрез HR технология като ATS и маркетингови платформи за набиране на персонал. Това помага да се разкрият важни прозрения за това кои части от вашата стратегия за наемане работят добре и кои части се нуждаят от подобрение.

13. Електронно набиране на персонал

Наричана още онлайн набиране на персонал, тази тенденция се отнася до използването на мрежата, софтуера и други технологии за привличане, оценка и наемане на подходящи кандидати. С напредването на технологиите процесът на набиране ще стане прост и по-ефективен. Онлайн методът за набиране на персонал включва набиране на персонал в социалните медии и използването на софтуер.

14. Служители на свободна практика

Въпреки че работата на свободна практика и договорът не са нови понятия през 2023 г., повишеното възприемане на тези модели на работа е забележителна тенденция. С повишеното търсене на повече гъвкавост, независимост и по-добър баланс между професионалния и личния живот сред работниците, не трябва да е изненадващо, че повече от 40% от работната сила в САЩ са работници на договор.

Работодателите също така използват повече изпълнители и работници на свободна практика, отколкото преди, като повече от 90% от компаниите в САЩ преминават към хибриден модел както на служители на пълно работно време, така и на служители на свободна практика, за да преодолеят пропуските в уменията. Според проучване на индустрията, ангажирането на условни таланти е един от най-ефективните начини за справяне с недостига на таланти.

15. Привличане на Z поколение

Докато поколението Z в момента запълва стажове и начални позиции, важно е да гледаме в бъдещето и да инвестираме в това ново поколение. Поколението Z бавно си проправя път към работната сила, така че бъдете готови да ги привлечете.

Нуждате се от надежден партньор в подбора на персонал?

Не се колебайте и пишете на info@hrservices.bg или звъннете на 0889 364 557.