Целта на набирането на персонал е да привлече малко на брой подходящи кандидати. Корпоративната реклама в обявите за работа може да обърка посланието ви и да увеличи броя на кандидатите, вместо да подобри качеството им. Представете си, че обявата ви е привлякла 200 души. Това означава, че ще имате административни трудности, за да обработите всички заявления и да информирате кандидатите за отрицателните си решения. Не малка част от кандидатите са много активни и директно се свързват или отиват на място в компанията, където настояват за среща с човешки ресурси или друг компетентен служител, който да им отдели внимание. Имайте предвид, че всяко заявление поглъща много време и усилия, а за кандидатите всяко заявление е психологическа инвестиция. Тъй като много хора търсят работа в определена област или в харесвани от тях компании, начинът, по който разглeдате кандидатурите им влияе върху настоящите или бъдещите им покупки.

Златно правило при набиране на персонал е „казвайте нещата такива, каквито са“. Никой няма интерес да започва работа при условия, които силно се различават от обявените и да губи времето на другата страна с обучения или напразни очаквания.

Когато създавате обявление за работа, то трябва да бъде:

  • отличително – обявата ви трябва да бъде забелязана от целевата ви аудитория;
  • точно – обявата ще съдържа описание на длъжността, какво е да се работи в организацията и информация за възнаграждението;
  • информативно относно начина на кандидатстване;
  • антидискриминативно – избягвайте да споменавате пол, раса, инвалидност или семейно положение.

Изпълнителните консултанти по кадрови подбор и хедхънтърите могат да свалят от плещите ви голяма част от бремето на набирането на кадри.

Агенциите за подбор на персонал имат две големи предимства:

  • бързина – ако разполагат с нужните ви хора, интервютата може да се състоят още другия ден.
  • специализация – изискванията ви може да се окажат много строги и въпреки това да разполагат с точния човек;

Ако имате нужда от нашите услуги не се колебайте да се свържете с нас на info@hrservices.bg

Leave a Comment