Плюсове и минуси на преговорите за предложение за заплата

Трябва ли да преговаряте само заради преговорите, ако сте доволни от първото предложение, което работодателят прави? Ето един поглед от двете страни на проблема.

Когато преговаряте за предложение за заплата, трябва ли винаги да търсите повече или да приемете първото предложение на компанията? Не искате да поискате нещо повече от стойността си и да изглеждате като незаинтересован. От друга страна, никой не иска да бъде подценен.

И така, къде е балансът в преговорите за заплатите? Наистина зависи. Някои хора смятат, че трябва да приемете първата оферта, ако сте доволни от нея. Никога не преговаряйте само заради преговорите. Други хора не са съгласни с тази позиция и вярват, че винаги, когато ви се даде възможност да преговаряте, трябва. Ето един по-задълбочен поглед към двете страни на проблема.

Професионалист: Договарянето на оферта за заплата е задължително

Когато една компания намери подходящия кандидат, тя е повече от вероятно склонна да преговаря за заплата. Служителите за подбор на персонал обикновено имат подредени втори и трети избор, но той никога не е толкова добър, колкото първият избор. Обикновено има повече наличен бюджет за Кандидат номер

1. Очевидно компаниите трябва да спазват своите бюджети, но договарянето на предложение за заплата е само част от процеса на наемане.

Ако сте на етапа, в който работодателят преговаря за заплатата с вас, работодателят ви иска – той е наясно с вашата стойност. Само защото обмисляте първото им предложение, не означава, че стойността ви ще се повиши и ще изчезне.

Друг съвет за преговори за заплата, който трябва да знаете, е, че за някои позиции просто се очаква да преговаряте независимо от офертата.

Например, ако преследвате бизнес развитие или позиция в продажбите, небрежното приемане на първоначалната оферта може всъщност да навреди на шансовете ви, защото показва пренебрегване на основен елемент от всички бизнес отношения: преговорите. Това означава, че преговорите за заплатата са отличен шанс за вас да покажете своите умения и оценка за упражнението. Ако оставите тази възможност да ви подмине, работодателят може да ви помисли за неспособен.

Против: Има моменти да избягвате преговори за заплати

Някои кариерни експерти казват, че има определени случаи, когато изобщо не трябва да преговаряте за предложение за заплата. Например:

Няма основателна причина да ви плащат повече, отколкото ви се предлага

Разбира се отказа може да разкрие някои от вашите предишни постижения, принос към вашия отдел и/или ценени умения, които човешките ресурси са пренебрегнали при първоначалния си преглед, вашето насрещно предложение може да бъде уважено. Но в други случаи, ако не можете да оправдаете исканата от вас заплата, рискувате офертата да бъде отменена.

Искате твърде много

Преговорите за заплата, когато има голяма разлика между това, което компанията предлага и това, което искате, също е загуба на време.

Да приемем, че наскоро завършил търси работни места на начално ниво в своята област на обучение и научава рано, че работните места плащат несъмнено ниска заплата за индустрията. Този човек не трябва да преминава през няколко кръга интервюта и след това да изисква двойно повече от това, което работодателят е готов да плати. Той не остави място за преговори и се отдалечава от целта. Няма начин да му бъде предложена работата.

Преговорите за предложение за работа винаги са риск, но като не приемете офертата навреме, оставяте вратата широко отворена за други кандидати да влязат направо в картината.

Заплата: Част от по-голямата картина

Заплатата е само един компонент от офертния пакет, но тя е тази, която най-често предизвиква инстинктивен отговор, ако е твърде ниска, или еуфория, ако е повече, отколкото сте очаквали.

Въпреки това, това, което може да бъде също толкова важно, е дали се чувствате страстни към това, което прави компанията, дали имате доверие на колегите си и дали вярвате, че ролята е такава, в която можете наистина да процъфтявате, да бъдете успешни и щастливи.

Среден или дори под средния компенсационен пакет, който предлага страхотно лидерство, партньорска подкрепа и продукт или услуга, в които вярвате, вероятно ще доведе до това да се представите по най-добрия начин. На свой ред можете да очаквате бонуси, по-големи отговорности, повече сигурност на работата и повишения.

В крайна сметка условията на работа диктуват какво можете да постигнете и следователно бъдещото ви възнаграждение, а не обратното.

Знанието е сила

Договарянето на предложение за заплата е само един от многото тестови камъни по пътя на вашата кариера. Колкото по-подготвени сте за предизвикателствата, толкова по-добре ще се справите.

Бихте ли използвали допълнителна помощ?

Агенциите за подбор на персонал като HR Services ще ви помогнат в това начинание.

Изпрате ни автобиографията си на info@hrservices.bg и ние ще ви помогнем с безплатен експертен кариерен съвет. От актуализиране на автобиографията ви до кандидатстване за работа в топ компании до повишение, ние можем да ви помогнем да се ориентирате нагоре по стълбата.