В публичното пространство отдавна се прогнозира залеза на агенциите за подбор на персонал, в лицето на нарастващата конкуренция поради съветите за работа в интернет, вътрешните отдели за човешки ресурси и социалните мрежи, но индустрията продължава да расте и предлага изключително важни възможности за достъп до таланти. Познанията за пазара и мрежата от контакти на консултантите по подбор на персонал са от изключителна важност за бизнеса.

И така, какви са основните предимства при използване услугите на агенция за подбор?

Знание на пазара

Най-добрите специалисти по набиране на персонал са част от импулса на специализираните пазари и ще консултират компанията какво се случва на него. Те са наясно с наличните таланти, къде са и как да се свържат с тях, възнагражденията, очакванията в кариерата, наличните умения и настоящите служители. Ако други фирми се борят да намерят същите хора, те могат да бъдат изключително ценни съветници. Най-добрите ще действат като партньори и сътрудници и ще бъдат Вашите очи и уши на пазара.

Разширен обхват

Някои кандидати са трудни за намиране. Те могат да бъдат пасивни и да не търсят работа. Вероятно няма да реагират на обявите за работа, които публикувате и/или са твърде заети да търсят друга работа или просто не търсят такава и шансовете Ви да ги намерите са нулеви. Важното е, че те работят за конкурентите и специалистите във Вашия сектор, а не за Вас. Дори ако те в момента не са активни, има голям шанс един добър рекруитър да знае кои са и как да ги достигне. Агенциите имат много мрежи от контакти – всеки консултант, кандидат, клиент или сътрудник има потенциала да мобилизира мрежите си, за да ви помогне да се свържете с хора с набор от умения и опит, много от които биха били извън радара на вътрешния екип.

Не всички кандидатите са „правилните“ кандидати

Получили сте многобройни кандидатури след скъпата обява в медиите, които сте публикували. Много от тези хора не отговарят на критериите, които сте посочили, но ще се наложи да отделите много време, за да филтрирате, оцените, съгласувате и комуникирате с тях. Наличния вътрешен екип би могъл значително да се затрудни и да загуби време отсявайки кандидатурите. Използването на агенция за подбор на персонал означава, че ще получите кандидатури на търсещи работа, които са предварително избрани, за да отговарят на всички критерии, които сте заявили в предварителния разговор и са достойни за разглеждане и интервю.

Помощ за марката на работодателя

Големите компании инвестират много време и средства в разработването и маркетинга на своя бранд, но много малки и средни предприятия не разполагат със същите ресурси. Ако сте избрали агенцията си разумно, тогава те могат да направят пред потенциалните кандидати истинско вникване в бизнеса ви – какво е да работите там, ползи и възможности за кариера и чувство за култура. Ако сте в тясно сътрудничество с агенция за подбор, би било полезно консултант да прекара време, за да се запознаят с Вас и някои от Вашите ключови мениджъри, за да успеят по-добре да Ви представляват като успешен избор на работодател. Ако даден кандидат проверява бизнеса ви чрез социални медии или търси хора, които са работили с Вас, тогава напълно информиран партньор от агенция за персонал ще Ви направи чудесна реклама на бизнеса Ви.

Достъп до ключови стратегически умения

Първата причина, поради която компаниите използват на агенции за набиране на персонал е възможността да са гъвкави и да получат краткосрочен достъп до ключови стратегически умения в месеците на отпуските и пиковете в търсенето на квалифицирани специалисти в кратък срок. Става въпрос за услугите по временна заетост, която предлагат агенциите по подбор.

Времеви рамки

Често притиснати от ограниченията във времето за извършване на задълбочено търсене, мениджърите предочитат бързо да намерят „правилните“ служители директно чрез мрежата от контакти на свой доверен партньор като агенция за подбор. Това може да се случи и в рамките на няколко дни, което спестява изключително време и усилия на мениджмънта.

Бюджет

Много по-евтино за бизнеса е да използва услугите на агенция за подбор в сравнение с поддържането на специалист по подбор или ангажирането на вътрешени ресурси да извършване на дейности по подбор, които не са присъщи за техната дейност. Имиджа на компанията може да пострада, когато подбора не се извършва професионално от една страна, а от друга вероятността за вземане на неправилно решение е огромна. Несполучливия подбор струва огромни загуби за компаниите не само в числово изражение, а и под формата на загуба на мотивация за съществуващия екип.

Разбира се има и много фирми, които имат свои собствени причини да използват агенции за подбор на персонал. За мнозина това е услугата за временно наемане на персонал или по-успешното управление на разходите за персонал, което по-големите компании предпочитат. За някои компании този тип услуга отговаря на краткосрочните им нужди, а за други достъп до силния талант, който иначе биха пропуснали.

Доверете ни се, за да повишим доверието на Вашите клиенти и служители във Вас.

Можете да се свържете с нас на телефон 0889 364 557 или чрез имейл на info@hrservices.bg

Leave a Comment