Важна практическа стъпка в управлението на човешките ресурси , след организацията на трудовия процес , е намирането на компетентни и талантливи служители за вакантните места.

Без хора организацията не може да направи нищо.

Намирането на хора е трудно, а намирането на компетентни и талантливи хора е още по-трудно, но далеч не е невъзможна задача. Ще се убедите в това, ако погледнете на нещата така, както изглеждат на пазара на труда.

На пазара на труда са хората, които „продават“ своята компетентност и талант и търсят привлекателни за тях работни места.

На пазара на труда са и работодателите, които „продават“ вакантни длъжности и търсят да „купят“ компетентни и талантливи хора, които да работят за тях.

Сделка има тогава, когато интересите на двете страни съвпадат.

По-долу ще разгледаме няколко важни въпроса, които ще ви ориентират в тази посока.

Какво продавам и какво искам да купя?

Има няколко важни решения, които предхождат разгласяването  на вакантната длъжност и срещата „лице в лице“ с кандидатите за работа. Техен фокус  е „Какво продавам и какво искам да купя?“.

Отговорът на този въпрос е възможен, ако го детайлизираме на няколко подвъпроса, а именно:

  • Привликателна ли е вакантната длъжност? Става дума за привлекателност от позициите на хората, които търсят работа. Интересна ли е длъжността за тях? Предлага ли им възможност да използват различни техни умения?
  • Предлагам ли като работодател добро качество на трудовия живот? Предлагам ли добри условия на труд, атрактивни възнаграждения, възможности за обучение, кариера, достъп до информация, балансиран трудов и личен живот?
  • Какви са моите изисквания за заемане на длъжността? Какво образование, знания, умения и общо поведение търся?
  • Адекватно ли е това, което търся на състоянието на пазара на труда? Какви са хората, които търсят работа?
  • Какво е това, което предлага конкуренцията? Какви са изискванията на конкурентните фирми?
  • Как ще оценявам компетентността и таланта на кандидатите? Имам ли надежднаметодика  или система, която да използвам?

Можете да изпратите запитване за конкретни позиции на info@hrservices.bg и ние с удоволствие ще ви помогнем в намирането на правилните хора за вашия бизнес.

Leave a Comment