Готови ли сте за предстоящото интервю за работа?

Важно е да сте готови да отговорите ефективно на въпросите, които работодателите обикновено задават на интервю. Именно защото тези въпроси за интервю за работа са толкова често срещани, мениджърите и специалистите по подбор ще очакват да можете да им отговаряте гладко и без колебание.

Не е нужно да наизустявате всичките си отговори, но помислете за това, което ще отговорите, така че да не сте изненадани по време на интервюто за работа. Отговорите ви ще бъдат по-уверени, ако се подготвите предварително и знаете какво да очаквате. Стреса ще бъде сведен до минимум стреса в интервюто и ще се чувствате по-спокойни.

По-долу можете да прочетете за десетте въпроса, които най-вероятно ще бъдат зададени по време на събеседването, както и примери за най-добрите отговори.

1.    Разкажете ми за себе си

Това е един от първите въпроси, които вероятно ще бъдете попитани. Бъдете готови да отговорите за себе си, без да давате прекалено много или твърде малко лична информация. Можете да започнете, като споделите някои от вашите лични интереси и преживявания, които не са свързани пряко с работата, като например хоби или кратка информация за мястото, където сте израснали, вашето образование и какво ви мотивира. Можете дори да споделите някои забавни факти и да покажете вашата личност, за да направите интервюто малко по-интересно.

Ако се чувствате обезсърчително да генерирате тази информация от самото начало, можете да разчитате на проста формула, за да изградите своя отговор. Формулата „настояще-минало-бъдеще“ е начин да споделите ключови фонови точки, като завършите с висока оценка. Започнете с кратък преглед на това, къде сте сега (което може да включва текущата ви работа, заедно с позоваване на лично хоби или страст), справка как сте стигнали до мястото, където сте (тук можете да споменавате образование или важен опит като минал стаж, стаж или доброволен опит) и след това завършете, като докоснете цел за бъдещето.Бонус точки печелите, ако можете да определите как позицията, за която кандидатствате, е в съответствие с това как си представяте бъдещето си.Внимавате какво да включите в отговора си – избягвайте спорни въпроси като политика или религия, освен ако не сте абсолютно позитивни, че вашите мнения ще бъдат добре приети от интервюиращия ви.

2. Коя е най-силнита ви страна?

Това е един от въпросите, които работодателите почти винаги питат. Когато сте запитани за вашите най-силни страни, важно е да обсъдите атрибутите, които ще ви подготвят за конкретната работа и ще ви отличат от останалите кандидати. Отделете време преди интервюто за работа, за да направите съвпадения между вашите квалификации и изискванията, посочени в обявата за работа. По този начин ще имате готови примери, за да покажете, че сте подходящи за работа.Може да ви бъде от полза да си спомните „показвайки, не казвайки“. Например, вместо да заявите, че сте отлично решавате проблеми, разкажете история, която показва това. В идеалния случай се основава на анекдот от вашия професионален опит.

3. Кои са слабите ви страни?

Друг типичен въпрос, който интервюиращите ще задават, е вашите слабости. Направете всичко възможно, за да формулирате отговорите си около положителните аспекти на вашите умения и способности като служител, превръщайки силните страни в „слабости“. Например, може да кажете нещо като: „Винаги съм се борил с перфекционизма – наистина искам да свърша правилно работата за първи път, но това понякога означава, че отделям повече време за даден проект, отколкото е необходимо. Научих се да балансирам това, като управлявам с еднаква отговорност завачите и  спазването на крайните срокове. „Можете също да споделяте примери за умения, които сте подобрили, като предоставите конкретни примери за това как сте разпознали слабост и сте предприели стъпки за подобряване.

4. Защо да ви наемем?

Вие ли сте най-добрият кандидат за работа? Бъдете готови да кажете защо сте кандидат, който трябва да бъде нает. Това не е моментът да бъдеш скромен (макар да не се опозоряваш). Направете отговора си уверен, кратък, фокусиран върху продажбите, който обяснява какво трябва да предложи на работодателя и защо трябва да свършите работата си. Това е още едно добро време, за да прегледате квалификациите и изискванията в списъка с работни места, така че да можете да създадете отговор, който съответства на това, което интервюиращият търси.

5. Какви са очакванията Ви за заплата?

Какво търсите от гледна точка на заплатата? Изглежда като един прост въпрос, но отговорът ви може да ви извади от конкурса за работа, ако прекалите с размера на заплатата. Ако се подцените, може да получите по-ниска оферта. Ако не отговорите, рискувате да си изгубите времето, както и това на работодятеля.

6. Защо бихте напуснали или защо сте напуснали работата си?

Когато сте запитани защо се движите от сегашната си позиция, се придържайте към фактите, бъдете директни и фокусирайте интервюиращия си отговор върху бъдещето. Винаги се опитвайте да поставите положителен наклон върху отговора си; по-добре е да създадете впечатлението, че сте по-мотивирани от възможността за нови възможности, отколкото като се опитвате да избягате от лоша ситуация. Освен това е важно да избягвате негативни коментари за текущата си компания, колеги или супервайзор.Работодателят вероятно няма да иска да донесе на някого, който говори негативно за компания.

7. Защо искате тази работа?

Този въпрос ви дава възможност да покажете на интервюиращия това, което знаете за работата и фирмата, така че отделете време преди интервюто за задълбочено проучване на компанията и нейните продукти или услуги, фирмена култура и мисия. Бъдете конкретни за това, което ви прави подходяща за тази роля и споменете аспекти на компанията и позицията, която ви привлича най-много.

8. Как се справяте със стреса и напрежението?

Какво правите, когато нещата не вървят гладко на работа? Как се справяте с трудни ситуации? Какво правите, когато нещо се обърка? Най-добрият начин да отговорите на този въпрос е да дадете пример за начина, по който успешно сте се справили със стрес в предишна работа.Избягвайте да твърдите, че никога не изпитвате стрес. Не само това е трудно да се повярва, но и може да доведе интервюиращия да заключи, че сте работили само в среда с ниско напрежение и следователно не сте научили да се справяте с трудна ситуация. По-скоро формулирайте отговора си по начин, който признава стреса на работното място и обяснява как сте го преодолели или дори го използвате във ваша полза.

9. Опишете трудна работна ситуация и как я преодоляхте

Интервюиращият иска да знае какво правите, когато се изправите пред трудно решение. Както и с въпроса за стреса, бъдете готови да споделите пример за това, което направихте в трудна ситуация. Важно е да споделите подробности около този пример, за да направите историята правдоподобна и ангажираща. Като се има предвид това, избягвайте да говорите негативно за другите хора. Това може да попречи на това, което интервюиращият наистина иска да знае, за начина, по който можете успешно да се справите в предизвикателна ситуация.

10. Какви са вашите цели за бъдещето?

Този въпрос има за цел да разберете дали ще се задържите или ще продължите веднага щом откриете по-добра възможност. Поддържайте отговора си, фокусиран върху работата и фирмата, като повтаряте на интервюиращия, че позицията отговаря на вашите дългосрочни цели.

11. Имате ли някакви въпроси?

В края на интервюто повечето интервюиращи питат дали имате някакви въпроси относно работата или фирмата. Ако нямате никакви въпроси, това може да ви каже, че сте апатични за възможността. Така че винаги е добра идея да имате списък с въпроси, които да зададете.

Ще се радваме да споделите Вашето мнение по-долу в коментарите или да ни пишете на info@hrservices.bg

 

Leave a Comment