За съжаление, това се случва и в професионални условия, като например когато сте готови да интервюирате кандидат и той не се появява. Първата ви реакция може да бъде да игнорирате този кандидат или дори да му се скарате за липсата на професионализъм.

Но тези реакции, макар и оправдани, могат да имат неблагоприятни резултати. Първо, може да загубите потенциални кандидати – звезди, които са имали много реални причини да не се явят. Второ, може неволно да повлияете на репутацията на вашата компания, като се противопоставите на кандидата. И накрая, напълно възможно е вашата компания да е отчасти виновна за неявяването на кандидати. Често си струва да се свържете с кандидати, които не се явяват, за да получите обратна връзка и да приложите корекции, ако е необходимо.

Освен това, като поемете по главния път и бъдете учтиви с кандидатите, които са ви призраци, вие показвате, че сте гъвкави и внимателни. Това може само да подобри марката на работодателя ви.

И така, какво можете да направите, за да се справите с тази неудобна ситуация (и може би да я завъртите положително)?

Първо, запазeте хладнокръвие

Въпреки че разочарованието, което изпитвате след интервю без кандидат, е разбираемо, избягвайте да се обаждате на кандидатите, за да поискате обяснение, или да им изпращате спорен имейл (един служител веднъж ми каза, че са направили и двете, за да накарат кандидата да осъзнае, че постъпката му/ѝ е погрешна). Но кандидатите, независимо дали се интересуват от вашата компания или не, може да не приемат порицанието ви добре и да положат всички усилия да критикуват вашата марка. Не само това, но също така сте загубили потенциален кандидат – никога не е нещо добро, особено ако иначе изглежда идеално за обявената позиция.

Проявете разбиране

Ние всички правим грешки. Това не ни прави непременно злобни хора или лоши в работата си. Освен това кандидатът може да е имал цялото намерение да дойде на интервюто ви, но не е успял в последния момент. Случват се неща; автобусът им закъснява, има катастрофа на магистралата, майка им се обажда за смърт в семейството. Дайте им ден да се свържат с вас – по същество, дайте им полза от съмнението – преди да ги дисквалифицирате. Може да откриете, че кандидат все още се интересува от вашата компания, но не е имал възможност да се свърже с вас навреме. Ако те искрено съжаляват и поискат да бъдат разгледани, може да решите да им дадете още един шанс.

Отношенията ви с кандидата са важни

Ако кандидат не направи първото си обаждане за проверка, може да е безопасно да се предположи, че не се интересува. Но ако кандидатът вече е успял през множество етапи на наемане и дори се е срещнал или е говорил с вашия екип, вие сте инвестирали в тях и те са инвестирали във вас. Струва си да се свържете, за да разберете какво се е случило.

Проследяване

Ако това е кандидат, от който се интересувате много, помислете да им изпратите кратко имейл съобщение:

Здравейте,

Не ви видяхме на насроченото ни интервю вчера. Всичко наред ли е? Продължаваме с нашия процес на наемане, но уведомете ме, ако все още се интересувате от ролята.

Благодаря,

С този имейл вие успокоявате хората, които са се срамували да се свържат с вас, въпреки че имат основателна причина да пропуснат интервюто си. Тези хора може да си помислят, че са изгубили шанса си, така че, поддържайки връзка, вие създавате положително впечатление за вашата компания.

Ако не получите отговор на имейла си или получите незабележим, невнимателен отговор, продължете и дисквалифицирайте този кандидат с чиста съвест.

Изпратете учтив отказ

Дори ако вече не обмисляте кандидата за ролята, винаги е добра идея да изпратите имейл за отказ. Можете да изпращате автоматизирани групови имейли чрез вашия софтуер за набиране на персонал, но в случаи на неявяване на интервю, настройте съобщението си:

Здравейте,

Не ви видяхме на насроченото интервю във вторник. Надявам се, че всичко е наред. Бяхме притиснати от времето, така че трябваше да продължим с процеса на наемане. Ако сте съгласни, ние ще запазим автобиографията ви за бъдещи възможности.

Благодаря,

Имайте предвид, че кандидатите в ЕС трябва да спазват указанията на Общия регламент за защита на данните (GDPR), за да съхранявате личните им данни.

Превенцията е по-добра от неявяването

Неявяването на интервюта не е само неудобство при подбора на персонал, те също са административна тежест. Наемащите екипи са блокирали времето в календарите си, което биха могли да използват по-продуктивно. Освен това репутацията на наемателите (особено на служителите от агенции за подбор) може да бъде сериозно засегната, ако кандидатите, които те препоръчват на екипите за наемане, не се явят на интервюта.

През повечето време обвиняваме кандидата за неявяване, но има случаи, когато вашата компания също е частично отговорна за неявяването на интервюта. Например, ако кандидатите смятат, че не сте ги уважавали достатъчно по време на процеса на наемане, те просто може да не се появяват на следващото им интервю. Разбира се, това е грубо, но всички можем да реагираме зле, ако се почувстваме пренебрегнати.

И така, как да предотвратите неявяването на интервю в рамките на вашите възможности? Ето няколко идеи, за да осигурите добро изживяване на кандидата:

• Бъдете ясни относно ролята и проучете мотивацията на кандидатите отрано.

Екипите за наемане могат да използват първоначални обаждания за проверка, за да научат за очакванията за заплатата на кандидатите или какво ги е привлякло в обявата за работа. Направете една крачка по-далеч от това. Обсъдете ролята малко по-подробно. Попитайте ги какво искат в работата или компанията си и вижте колко ентусиазирани са, когато описвате работното си място. Ако усетите, че не се интересуват наистина, избягвайте насрочването на интервю на първо място.

• Помислете за по-добри опции за планиране.

Ако кандидатите в момента работят, наличното им време е ограничено. Бъдете гъвкави при насрочване на интервюта; опитайте се да съобразите работния график на кандидата и, ако е възможно, им осигурете алтернативи, така че да могат да изберат най-удобния за тях времеви интервал. Можете дори да изпратите връзка за самостоятелно насрочване, за да могат да резервират интервюто сами.

• Уверете се, че членовете на вашия екип за наемане поддържат подходящо поведение.

Често екипите за наемане се опитват да научат колкото е възможно повече за кандидатите и в крайна сметка се оказват неоправдано инвазивни. Например, принуждаването на кандидат да разкрие колко получават или дали планират да имат семейство е недискретно (и дори незаконно в някои юрисдикции).

Първоначално кандидатите биха могли да приемат покана за интервю и след това да се откажат поради неприятни чувства. Уверете се, че вашите екипи за наемане са обучени да избягват незаконни въпроси за интервю и им предоставете примерни въпроси предварително.

• Общувайте добре с кандидатите.

Кандидатите може да смятат, че ако компаниите не комуникират правилно с тях, те също не са длъжни да комуникират правилно. Винаги информирайте кандидатите за напредъка на процеса на наемане. Когато кандидат кандидатства, изпратете му имейл за потвърждение, че обработвате неговата кандидатура. Когато кандидат бъде дисквалифициран, уведомете го възможно най-скоро. И ако сте насрочили интервю преди известно време, помислете дали да го потвърдите предния ден (чрез текст или имейл).

• Питайте кандидатите директно.

Добра идея е да изпратите анкети за кандидати, особено на кандидати, които не са се явили на интервюто си. Не всички от тях ще се свържат с вас, но ако само един го направи и ви каже, че не са дошли на интервюто си, защото нещо ги е притеснило в процеса на наемане, ще имате изключително полезна обратна връзка в ръцете си. Включете приятелска покана за попълване на анкета в долната част на шаблоните за имейли по-горе.

Поддържайте своя професионализъм

Ако забележите скок в броя на неявяванията, може да има нещо, което трябва да поправите. Но дори и да сте направили всичко възможно, за да създадете положително изживяване на кандидата, някои хора все още може да не се явят на интервюто си. Те не са непременно безчувствени или непрофесионални, но не е нужно да позволявате на действията им да повлияят на процеса на наемане.

Обяснете на наемащите екипи, че неявявания се случват от време на време, така че те ще бъдат готови да приемат това спокойно. И не забравяйте, че има и други квалифицирани кандидати, които ще се явят на интервюто си. Уверете се, че вашите процеси на оценка са ефективни и скоро ще имате нов звезден служител на борда.