През следващите месеци пазарът на труда ще бъде трансформиран: някои компании ще го напуснат, други ще се слеят с по-големи и едновременно ще се появят нови области на бизнеса, заяви Светлана Горелик, кариерен консултант и експерт в държавната програма Global Education.

Според нея режимът на неработен ден силно засегна малкия и среден бизнес, което в бъдеще ще доведе до фалити на малки организации и съкращаване на работни места. Днес работодателите спират процеса на набиране на персонал, преразглеждат персонала и заплатите в посока намаляване, изоставят тези служители, които не генерират доходи. Като правило, на първо място, те намаляват административния, управленски персонал и счетоводството.

Както отбелязва Горелик, конкуренцията на пазара на труда нараства. Така през април броят на свободните работни места в сайтовете за работа намалява с 8% в страната. Днес средно 8 души кандидатстват за едно свободно място. В Москва броят на предложенията на работодателите намалява с 27%, но новите резюмета започват да се появяват по-рядко. В резултат на това в столицата, конкуренцията на пазара на труда възлиза на 12 души за свободно място.

Светлана Горелик е уверена, че след пандемията на пазара на труда ще има търсене на универсални служители, които ще могат да комбинират прилагането на различни функционалности. Това не са онези хора, които изпълняват три функции едновременно в компанията, а тези, които могат безпроблемно да преминават от една индустрия в друга. Освен това сред работодателите има тенденция да оставят хората да работят отдалечено, тъй като това намалява разходите за поддържане на офис, става ясно от думите й.

„Опитът с телекомуникациите през последните месец и половина показа, че няма смисъл да се поддържат толкова много „живи“ работни места в офис сгради в града“,

каза Сергей Георгиевски, експерт в Центъра за социален дизайн на платформата, който смята, че бъдещата работа е по-вероятна. Като цяло за мнозина тя ще бъде запазена и в офиса може да остане само мениджърският екип. В своята статия, той обяснява, че по време на карантинните мерки в редица отрасли до 80% от организациите са успяли да преминат към цифрова инфраструктура само за две седмици, „да се мисли, че всички служители ще се върнат в един и същи състав в офисите е илюзия. „

Според експерти от популярен портал за работа, ефектите от пандемия на пазара на труда ще се усетят за пет години. А рекрутерът Татяна Паршкова е сигурна, че в редица професии кризата няма да се отрази изобщо. Според нея лекарите, учителите, учените, ИТ специалистите ще останат в търсенето дори след пандемия.

 

Leave a Comment