Често има разминаване между това, което кандидатите смятат, че могат да предложат на пазара и това, което компаниите вярват, че тези кандидати трябва да предложат.

Разбира се, колкото повече се приближават гледните точки на конкретния кандидат и търсещата компания, толкова по-вероятно е компанията да наеме кандидата.

За съжаление, не това е ситуацията в по-голямата част от времето.

Защо е така?

Често кандидатите надценяват това, което могат да предложат по отношение на умения, компетенции и опит.Разбира се, човешката природа е отчасти виновна. Тези кандидати не са нарцисисти: те просто нямат необходимите знания, за да направят точно изчисление на стойността си и в крайна сметка да преценят  кандидатурата си за отворената позиция.

И така, какво могат да направят кандидатите, за да гарантират, че не правят тази грешка и да губят времето си, това на специалиста по подбор и това на компанията, която иска да запълни позицията с възможно най-добрия кандидат?

Независимо дали кандидатът търси активно нова възможност или участва на пазара на труда пасивно е абсолютно необходимо да притежава  следните три неща, за да бъде разглеждана кандидатурата му като „гореща“.

# 1 – Кандидатът трябва да има поне 85% от уменията, необходими за длъжността.

Имайте предвид, че това е минимален процент. Това означава всички умения, необходими за позицията, най-голямата, в която НЕ трябва да сте опитни. Не мислете, че можете да „научите като отидете“ или „да се справите“ с няколко основни изисквания. Въпреки че може да имате доверие в способността си да съкратите кривата на обучение – и доверието е важно – това самочувствие не ви прави „горещ кандидат“.

# 2 – Кандидатът трябва да е готов да приеме заплата в диапазона, предлаган от компанията.

Да, новата работа носи със себе си възможността за увеличаване на заплатата и/ или друга компенсация. Все пак, имайте предвид, че компанията няма да ви даде друга заплата. Те имат бюджет и търсят кандидати, които са готови да приемат заплата в рамките на този диапазон.

# 3 – Кандидатът трябва да бъде мотивиран от нещо различно от парите.

Защо така? Защото, ако основната ви мотивация да направите нещо е пари, тогава ще отидете там, където има повече пари. В превод: вероятността да напуснете за повече пари се увеличава. Когато става въпрос за риск кандидатът да приеме насрещна оферта, работодателите и компаниите не просто искат да намалят този риск – те искат да го премахнат!

Когато търсите следващата голяма възможност за кариера, трябва да имате предвид тези три точки.

Всеки кандидат иска да го считат за „горещ кандидат“, но не всеки кандидат е такъв.

Ние помагаме кариерното развитие по един от двата начина: 1. Като намерим подходящата възможност за работа, и 2. Като помагаме да се наемат най-талантливите хора за критичните нужди на организациите. Ако това е нещо, което бихте искали да проучите по-нататък, моля изпратете имейл на info@hrservices.bg

Leave a Comment