Различните поколения трябва много да се учат един на друг за успеха, ако са готови да учат.

Всички знаят стереотипите: Милениалите са нестабилни, арогантни и искат да получат работа на бейбибумърите. Последните изостават във времето, настройват се по своите начини и не могат да бъдат в крак с новите технологии.

Проблемът е, че тези понятия са не само неточни, но могат да нанесат ненужни щети на компаниите и кариерата. „Когато небрежно обобщаваме за разнообразно напречно сечение на уникални индивиди, ние свеждаме реалните хора до безлични статистически данни“, пише Боб Фиш „Отхвърлям това.“

Фирмена звезда на дребно, Фиш изведе компанията си Rue 21 от почти фалит до горещо IPO, оценка на стойност милиард долара и 1200 магазина в САЩ. На всяка крачка той търсеше наставници, които биха могли да го посъветват – някои от тях много по-млади. „Дори и да не сте напълно нови в работата си – пише той, – винаги има какво да научите.“

Сега на 70 и извън играта за търговия на дребно, Фиш все още се консултира с ментори от всички възрасти. Той е събрал онова, което той нарича консултативен съвет от девет хилядолетия, чиито снимки и кратки биографии са в книгата и които действат като солидна дъска за идеи и планове за следващата му кариера като лектор и автор. В замяна той ги обучава по собствена работа. „Аз ги уча на бизнес“, казва Фиш. „Те ме учат на живота.“

Fisch Tales е удобен наръчник за всеки, който, подобно на Fisch, не иска да бъде стереотипен до годината, в която се е родил. „Не се оставям да бъда погълнат от някаква обща версия за изрязване на бисквитки за това как би трябвало да мисли бейбибумър“, пише той и добавя, че „когато отделни поколения могат да се научат да съпреживяват другите поколения, техните общи ценности имат шанс да бъде от полза за всички. „

Ето и малко информация от източника:

Как може да се намери ментор от друго поколение?

Това може да отнеме известно усилие, защото добрите наставници – от всякаква възраст – не растат на дървета. Винаги съм се старал да идентифицирам хора, на чиято работа се възхищавах. За милениалите това обикновено е, но не винаги някой по-високо. За бейбибумърите важно да се търсят милениали, които показват потенциал да бъдат бъдещи лидери. Решаваща черта, която трябва да търсите, е отвореният ум. И двете поколения трябва да са готови да допуснат несъгласието или дори да го насърчават.

Какъв е вашият съвет към наставника на някой от различно поколение? Някакви грешки, които да избягвате?

Да! Най-голямата грешка е да не слушаш другия човек. Тъй като бейбибумърите имат по-дълъг опит, понякога им се налага да се спрат да базират своите съвети на това. Например, не предполагайте, че милениалите се интересуват от „плащането на вноските“ и изкачването на служебната стълба по начина, по който са го правили предишните поколения. Вслушайте се в целите им, които може да са доста различни, и съобразете мислите си с тези. Това не означава, че дългогодишният опит няма значение! Милениалите трябва да разберат например как работи бизнесът и защо стартиращите компании, колкото и бляскави да изглеждат, обикновено не водят до моментално богатство.

Кои са основните прозрения, които бейбибумърите могат да получат от ментор на милениали?

На Rue 21 повечето от служителите ми бяха на 20 и 30 години и те донесоха наистина ценна перспектива за нашите пазари и това, което нашите „цифрови местни“ клиенти искаха и очакваха. Милениалите също могат да ви помогнат като бумър да излезете от зоната си на комфорт и да прегърнете инструменти като изкуствен интелект и социални медии – области, където те, а не вие, често са по-опитните. Ето защо е от съществено значение да бъдете отворени и да сте готови да изследвате непознати идеи и нови подходи. Понякога е невероятно какво можете да научите, ако слушате.

Какво ще кажете за Millennials? Какво могат да научат от Boomers, които биха могли да помогнат на собствената им кариера?

Забелязах две големи неща за голяма част от милениалите, които познавах. Първото е, че те често са много креативни и имат страхотни идеи, но не винаги знаят практическите начини и идеи за превръщането на концепцията в действителен бизнес. Това е едно нещо, с което Boomers и поколение X също могат да помогнат. И второ, младите хора гледат на някой като Марк Зукърбърг и се чувстват неуспешни, ако не са мултимилионери преди 30-годишна възраст, така че понякога се нуждаят от проверка на реалността. Стартъпите обикновено не са път към незабавно богатство и изграждането на успешна кариера най-често изисква много търпение. Не се обезсърчавайте твърде лесно.

Вие описвате в книгата колко полезен ви е бил вашият хилядолетен консултативен съвет. Трябва ли всички да се опитаме да привлечем група ментори, вместо просто да имаме един?

Вярвам, че почти всеки наистина би могъл да се възползва от наличието на няколко наставници от всички различни поколения. В крайна сметка, никой човек – на каквато и да е възраст – не знае всичко и гледната точка на всеки си струва да бъде чута. Това не трябва да е формална група. Не се срещаме често лично, но се свързваме по имейл, за да споделяме информация и мнения и да задаваме въпроси. Взимам много съвети от тях, особено относно това да останете с перспектива. Сега, когато всеки може да очаква да има пет или шест кариери в живота си, винаги има следваща глава.

Изградете мрежа

Не винаги е лесно да поддържате мрежата си свежа, докато работите и жонглирате между работата и личния живот. Нуждаете се от помощ, за да сте в крак с тенденциите? Изпратете ни акуална автобиография на info@hrservices.bg за да ви имаме предвид при подходящи позиции.

Leave a Comment