В момента на пазара на труда има много на брой и добри кандидатури, като сега е удачен период за сдобиване с качествени и перспективни кадри. Част от добрите кадри, които бяха съкратени, поради кризата с COVID-19 вероятно няма да се върнат при стария си работодател, а ще търсят по-стабилни и перспективни позиции за работа.

На 4 юни екипът на HR Services проведе уебинар за HR специалисти по темата „Как набирането на персонал се промени през 2020 г.“. Традиционно събрахме основните мисли на уебинара за тези, които не успяха да се присъединят.

Значението на работата на специалистите по подбор за бизнеса в наши дни

Добрият рекрутър не просто затваря длъжност, той работи на принципа Win-Win (намира кандидат, който е идеално подходящ за компанията и обратно).

7 фактора, които влияят на скоростта на затваряне на свободното място

1. Ниво на позиция

Търсенето на мениджърска позиция стандартно отнема повече време, отколкото намирането на специалист за обикновена позиция.

2. Специализация

Колко рядка е специализацията на точния служител? Колкото по-рядък ви е специалистът, толкова повече време ще ви отнеме за търсене.

 3. Съответствие на вашата оферта с пазара на труда

Ако вашата оферта е по-привлекателна от конкурентите, има шанс да затворите свободното място по-бързо.

4. Броят на конкурентните компании

Срокът за затваряне на свободно място също зависи от това колко компании са представени във вашата ниша.

5. Вашата работодателска марка

Какво ще кажете за отзивите на bgrabotodatel.com и Google? За какво пишат в социалните мрежи? Като отговорите на тези въпроси, ще определите дали кандидатите искат да работят с вас.  

6. Броят на етапите на подбор и наличието на методи за оценка Колкото повече стъпки за подбор и методи за оценка използвате, толкова повече време отделяте за наемане на един служител (разбира се и средства).  

7. Броят на работните места при даден работодател

Скоростта на затваряне на свободно място определено се влияе от натовареността ви за други свободни работни места.   Според EvoTalents, 37% от специалистите по подбор едновременно попълват 1-3 свободни работни места, 39% работят на 3-6 свободни места, 15% от специалистите попълват едновременно 6-10 открити свободни работни места, а 9% от набиращите персонал попълват повече от 10 свободни работни места.  

8. Среден срок за затваряне на свободно място

Как да изчислите средния срок за затваряне на свободното място във вашата компания?  

Средният срок за затваряне на свободно място е времето от момента на отварянето му до момента, в който кандидатът получава и приема офертата.   Можете да изчислите времето по формулата:  

Rev = Cd / Svz,   където

Cd – броят дни на работа по запълване на всички налични свободни работни места за определен период;

Ksv – общият брой затворени свободни работни места за определен период.  

Как набирането на персонал влияе върху бизнеса  

Правилното наемане на служители, ако следваме фунията за подбор на персонал е както следва:

1.    Привличане. Работодателят поставя свободно място за всички налични ресурси, а кандидатът проучва офертата на компанията. Основната цел на компанията на този етап е да заинтересува кандидата.  

2.    Участие. Кандидатът се запознава с марката на работодателя, формира очакванията от това предложение, изпраща автобиография. Важно е рекрутерът в този момент да му помогне да оформи правилните очаквания.  

3.    Оценка и подбор. Тук компанията вече оценява кандидата в съответствие с изискванията на свободното място и подбира най-подходящите кандидати, използвайки методите за оценка.  

4.    Оферта. На този етап вие се съгласявате с условията за взаимоизгодно сътрудничество с кандидата, изяснявате всички нюанси на бъдещата работа и уговаряте сътрудничество по време на изпитателния период.  

5.    Наемане на работа. Кандидатът става служител на компанията.  

74% от американските рекрутъри в миналото са имали преживяване с наемане на грешен служител и всеки пропуск на наемане струва на компанията средно около $ 15 000. Ето защо е толкова важно правилно да приложите всички етапи на фунията за набиране и да наемете този, който вашата компания се нуждае от първия път.  

Тъй като според статистиката средната компания в Съединените щати харчи около 4000 долара за наемане на нов служител и са необходими до 52 дни, за да се затвори свободното място, грешния подбор обезсилва всички усилия на рекрутъра и харчи средствата на компанията.  

Ако имате нужда от професионални услуги по подбор, можете да се свържете с нас на info@hrservices.bg или да се свържете с нас на 0889 364 557. Очакваме ви!    

 

Leave a Comment