Търсенето на работа не е лесна задача. Всеки път то е процедура с различна продължителност и етапи. Ние ще ви помогнем със съвети, за да продължавате напред по възможност преживявайки по-малък стрес. По-долу сме изброили най-често срещаните емоции в този нелек процес и начините, по които да се справите с тях.

Чувство на умора

Това е напълно нормално. Приближете се до търсенето на работа, като че това е действителната ви работа в момента. Бъдете дисциплинирани, останете съсредоточени и се заемете сериозно. Създайте си ежедневен режим за търсене на работа. След като създадете страхотно мотивационно писмо и актуализирате автобиографията, като посочите актуален имейл и телефон. Ежедневно отделяйте време да четете писмата, които идват от имейла и проучвайте нововъзникналите компании в индустрията, която ви интересува.

Чувство на страх

Да, търсенето на работа е страшно. Ще се притеснявате за всяко нещо, от неправилно поставена запетая в мотивационното писмо до факта, че сте изпратили по-стара версия на автобиографията си вместо последното CV. Не сте сами. Всички се страхуват от процеса на търсене на работа и всеки прави грешки. След време страхът ще изчезне, а на негово място ще се появи увереност. Започнете да се радвате и оценявате малките победи, при които сте кандидатствали и чули от рекрутер висока оценка.

Никой не ви отговаря, толкова сте невидими

Бъдете сигурни – определено се виждате, дори когато не получавате никакви отговори! Позволете да ви го кажа така: Когато разглеждам приблизително 150 кандидати във всеки даден момент (да, прочетохте това правилно), наистина беше трудно да се отговори своевременно на всички, които са кандидатствали по откритите позиции. Именно затова пишем в обявленията, че ще се свържем само с одобрените по документи кандидати най-долу в обявата.

Има най-различни причини да не получавате обратна връзка по обявите, към които сте кандидатствали. Специалистите по подбор на персонал може да разговарят с вътрешни кандидати или да обмислят реферали, а може би преструктурират позицията с друга. Всички тези причини са извън вашия контрол. Доверете се, че рекрутерът, който смята, че сте подходящ, ще ви намери.

Да се ​​влюбиш в работата, която нямаш

Всички сме били там: искате този, който нямате. Романтизираш работата. Започвате да правите планове за първите си 30 дни в работата. По същество губите представа за реалната ситуация. Макар че е вълнуващо да смените работата, погледнете по-обективно реалността, за да избегнете игнорирането на съществени подробности от значение за вас. Идеята е да изберете подходящата възможност за вас, която отговаря на вашите основни и допълнителни потребности и нужди.

Чувство: Безсилие

Неприятно чувство е отхвърлянето. Точно когато си помислихте, че сте получили работата след това интервю, отсрещната страна отговаря с мълчание или отхвърляне.

Да, понякога и това се случва. Упоритостта е ключовия фактор. Това звучи  като клише, но е вярно: Търсенето на работа е маратон, а не спринт. Ще почувствате загуба, когато настроите сърцето си за страхотна работа и не я получите. Добрата новина? Все повече се приближавате до наградата. Ще се случи. Продължете напред.

Чувство: Елация

Ура! Пристигнахте за първото си интервю! Преминахте телефонното интервю и бяхте поканени за интервю в офиса, за да се срещнете с екипа за второ и трето интервю! Чудесно е да отпразнувате постижението си, но не позволявайте въодушевлението ви да затъмнява мисленето. Не изоставяйте рутината си за търсене на работа само защото сте поканени на интервю от една компания. Припомнете си какво ви е довело до там на първо място: вашата ангажираност и постоянство.

Чувствайте се добре по време на вашето търсене

Намирането на първата ви работа е емоционално изживяване, пълно с височини и падения и понякога чакане, за да се случи нещо.

Има начини, по които можете да подсилите кандидатурата си и увеличите шансовете си за изслушване от компаниите.

Искате ли да започнете? Изпратете автобиографията си на info@hrservices.bg , за да имате шансове да бъдете препоръчани на потенциални работодатели. Рекрутерите търсят всеки ден, за да попълнят най-добрите работни места с квалифицирани кандидати, точно като вас.

Leave a Comment