Направете успешен преход към нова кариера, като следвате нашето ръководство стъпка по стъпка.

Как се чувствате относно настоящата си кариера? Изпитвате ли прегаряне или сте попаднали в задънена улица? Ентусиазмът, който някога сте имали към професията си, може да е изчезнал, но за щастие не сте без възможности. Ето практическите стъпки, които можете да предприемете, за да започнете втора кариера.

Защо хората сменят професията си?

Може да искате да промените кариерата си, защото се чувствате затънали в коловоза на текущата си работа. Или може да искате увеличение на заплатата или повече гъвкавост от работа от вкъщи. Не сте сами. Всъщност данните от Gallup показват, че все повече хора изоставят модела на работа от офиса с домашен офис.

Може също да сте индустрия, която се променя или отмира, като производство на безпилотни летателни апарати и бронирани превозни средства, търговия на дребно или пощенски услуги. Като направите резервен план сега, можете да избегнете бъдещи съкращения.

7 съвета за сдобиване с втора кариера

Промяната в кариерата не е лесно да се направи с малко смелост, решителност и планиране. Започнете с тези седем съвета, за да превърнете мечтата си в реалност.

1. Определете какво искате от новата си кариера

Въпреки че са важни, не правете заплата приоритет номер 1, когато избирате следващия си ход. Вижте също дали кариерата отговаря на вашия начин на живот, интереси, набор от умения и ценности. Опитайте да направите кариерен тест, за да определите коя втора кариера е най-добра за вас.

2. Излезте извън зоната си на комфорт

Ако сте били в една и съща кариера от няколко години, задълбочаването в нова може да бъде изнервящо. Не позволявайте това да ви попречи да направите крачка в нова посока. Вместо това помислете за тези съвети, за да излезете извън зоната си на комфорт:

Проучете кариера, която ви интересува, за да знаете какво да очаквате.

• Правете малки стъпки, вместо да правите драстични промени за една нощ.

• Свържете се с хора в избраната от вас област, за да ви помогнат да влезете във вратата и не забравайте да изпратите автобиография на агенции по подбор на персонал като HR Services. Поискайте консултация и помолете за компетентен съвет относно вашия профил.

3. Откажете се от вярата, че „е твърде късно“

Ако правите промяна в кариерата на средна възраст, просто знайте, че никога не е твърде късно да започнете отначало. Всъщност данните от Бюрото по трудова статистика показват, че средната работоспособна възраст се е увеличила през последните две десетилетия и ще продължи с възходяща тенденция през следващите десет години.

4. Избройте вашите умения за прехвърляне

Започването на втора кариера вероятно ще бъде по-лесно от започването на първата. Това е така, защото вече имате години трудов опит и преносими умения, приложими в други индустрии.

Помислете как уменията и качествата, които сте развили в настоящата си кариера, могат да се приложат във втора кариера. Ако изберете нова кариера в същата област, може вече да имате познания и връзки в индустрията. Меки умения като адаптивност, лидерство, организация и работа в екип са необходими във всяка индустрия.

5. Проучете кои идентификационни данни ще ви трябват

Солидна трудова история и междуотраслови умения може да са достатъчни, за да ви намерят работа в нова област. Някои отрасли обаче изискват много специфични идентификационни данни. Отделете малко време, за да научите какво образование и сертификати ще ви трябват в кариерата, която планирате. Тези компетенции могат да включват:

Колеж/след средно образование: Много работни места изискват диплома в съответната област от колеж, университет, институт за кариера или професионално училище.

Сертифициране: Някои области изискват сертифициране от индустриални организации. Получаването на сертификат в нова област също може да разшири набора от умения и да повиши шансовете ви за наемане.

Лиценз: Някои кариери, особено занаятите, изискват лиценз от институция.

6. Актуализирайте автобиографията си

След като придобиете всички умения и пълномощия, от които се нуждаете за промяна на кариерата, е време да актуализирате автобиографията си с вашата трудова история и образование. Също така се уверете, че вашата кариерна цел, списък с умения и пълномощия са подходящи за вашата нова област.

Когато влизате в нова област, имайте предвид, че вероятно ще се сблъскате с конкуренция. Изпращането на мотивационно писмо ще ви помогне да седнете на стола за интервю. Във вашето мотивационно писмо се представете накратко, покажете ентусиазъм за новата си сфера и завършете с потенциални следващи стъпки.

7. Подгответе се за интервю

Най-накрая сте на последната стъпка към започване на нова кариера. Ако имате солидна трудова история, вероятно сте преминали през процеса на интервю много пъти. Въпреки това си струва да прегледате списъка на HR Services с често задавани въпроси за интервю като освежителна информация. Дайте си достатъчно време, за да тренирате отговорите си и да изградите разбирателство с вашия интервюиращ.

Какви са някои често срещани възможности за втора кариера?

Искате да се откажете от настоящата си кариера, но не сте сигурни къде искате да отидете? Ето списък с често срещани опции за промяна на кариерата.

Учител

Като учител вие ще носите отговорност за създаването на планове за уроци, предоставянето на ежедневни инструкции и взаимодействието с ученици. Страхотното нещо на преподаването като промяна в кариерата е, че можете да прехвърлите знания от вашата индустрия в класната стая. Например, ако в момента сте счетоводител, помислете дали да не преподавате математика. Ако сте писател или редактор, английският може да е точно за вас.

Агент по недвижими имоти

Агентите за недвижими имоти помагат на клиентите да купуват, продават и наемат имоти. За да станете агент по недвижими имоти, трябва да завършите курсове по недвижими имоти, да положите изпит и да получите лиценз, издаден от държавата. Ще имате право на лиценз за брокер на недвижими имоти след една до три години работа като лицензиран агент по продажбите /ако работите в САЩ/. За България все още не се изисква специален лиценз.

Уеб разработчик

Уеб разработчиците създават и поддържат уебсайтове. За разлика от уеб дизайнерите, те се фокусират върху използваемостта, функционалността и оформлението на интерфейса. Ако вече имате разбиране за ИТ индустрията, помислете дали да не станете уеб разработчик. Имате нужда само от бакалавърска степен по компютърни науки или програмиране и владеене на езици за програмиране, а също така и специализирани ИТ курсове.

Писател

Като писател вие ще разработвате съдържание за блогове, списания, уебсайтове и книги. За да станете писател обикновено се изисква бакалавърска степен по английски език, журналистика или комуникации. Каква е ползата от втора кариера като писател? Без значение от коя индустрия идвате, организациите се нуждаят от експертно съдържание. Например, ако в момента работите в областта на технологиите, помислете дали да не прехвърлите знанията си в индустрията към писане на блогове за технологични компании.

Фотограф

Фотографите разказват истории или записват събития чрез изображения. Те настройват осветление, ъгли, декори и реквизити и използват софтуер за редактиране на снимки. Позициите във фотожурналистиката или индустриалната или научната фотография често изискват след средно образование. Много колежи, кариерни институти и професионални училища предлагат курсове по фотография, които могат да ви помогнат да научите основите.

Готови ли сте да изградите нова кариера?

Време ли е да напуснете старата си работа? Изпратете ни автобиографията си на info@hrservices.bg за да Ви помогнем в търсенето на следващата  ви работа.