Работата с HR агенция е път, който си струва да се извърви и все по-често срещан начин за намиране на работа вече и в България. Във всеки от по-големите градове има работещи агенции за подбор на персонал, които покриват конкретен регион.

За обикновения кандидат за работа светът на агенциите по подбор, рекрутърите и  ловците на глави /хедхънтъри/ може да изглежда леко загадъчен.

Важно е да знаете, че при всички случаи можете само да спечелите от работата с тях, защото те увеличават шанса ви за намиране на нова или смяна на настоящата работа.

Как да започнете?

Намерете в гугъл агенции по подбор, които работят във вашия регион и им изпратете автобиографията си. Какво следва? Обикновено в рамките на 1-3 дни ще получите съобщение, в който се казва, че може да сте подходящ за роля, която те помагат да изпълнят. Може би ще последва бърз телефонен разговор, в който ще коментирате конкретни детайли за подходящата работа. Може би това ще ви заведе до страхотна работа – или може би никога повече няма да чуете за тях. Въпреки това, работата с рекрутър или ловец на глави може да бъде чудесен начин да допълните собственото си търсене на работа и да откриете нови възможности, особено когато имате силна представа за типовете роли, които искате да изпълнявате.

Но как изобщо се ориентирате сред агенциите по подбор? Ще стигнем до това след малко. Първо, нека разгледаме основното.

Какво правят специалистите по подбор и ловците на глави?

Въпреки че има известни разлики между рекрутърите и ловците на глави (които може да не предпочитат конкретния термин), изводът е един и същ: И двамата са служители, наети от клиентска компания, за да намерят таланти (това сте вие) и да помогнете за попълването на съществуващите работни места . Много фирми също имат свои собствени служители по подбор на персонал, които работят по подобен начин и си струва да се търсят, ако имате предвид конкретен работодател.

Тъй като рукрутър или хедхантър е нает от външна компания, вие не дължите  заплащане, ако се възползвате от техните услуги. Вместо това те получават комисионна, когато изпълнят работата, подобно на агент за недвижими имоти, който печели пари, когато купувате или продавате къща. В края на деня обаче те работят за клиента (т.е. не за вас), така че не се обиждайте, когато специалиста по подбор или ловец на глави изчезнат, ако не мислят, че сте подходящ.

Хедхънтърите обикновено „издирват“ подходящия служител за клиентите си много прецизно, като често съсредоточават усилията си към конкурент на компанията. Този процес може да продължи месеци наред, като често се предпочита за високи позиции – мениджъри от високо управленско ниво. Често името на клиента се пази в тайна. Много по-рядко се използва за ниски позиции, т.к е скъпо за фирмите-клиенти да намират служители по този начин.

Как да използваме специалисти по подбор?

Най-добре е да се съсредоточите върху агенции по подбор, които са специализирани във вашата конкретна област. Има много онлайн ресурси за намиране на такива, но бързото търсене в Google също трябва да свърши работа. Като се има предвид естеството на работата им, продължавайте собствено търсене на работа, докато работите с фирма за подбор на персонал, ловци на глави и ако сте фокусирани върху една конкретна индустрия те могат да имат достъп до възможности, които не бихте могли да намерите сами.

След като осъществите първоначалната връзка (независимо дали се свържете с тях или те ще се свържат с вас), най-вероятно ще получите бързо телефонно обаждане, за да обсъдите длъжностите, които ви интересуват.

Нашият съвет: Отнесете се към това като редовно интервю за работа.

Докато специалистите по подбор и ловците на глави могат да помогнат за придвижване на автобиографията на своя клиент, все пак и вие трябва да свършите добра работа, като продавате себе си и способностите си. Ако една работа не се получи, рекрутъра може да ви има предвид за бъдещи роли, които се появяват на радара им. В същото време не се страхувайте да поискате препоръки от рекрутер или да им задавате въпроси за това какво можете да очаквате от връзката.

Разбира се е необходимо и време. Няма гаранция кога ще се отворят подходящи позиции, понякога има сезонност, а също зависи и доколко стои добре вашата кандидатура спрямо други на конкурентите ви.

Свържете се с повече агенции за подбор на персонал

Установяването на взаимоотношения с агенции по подбор, агенции по заетостта и ловци на глави може да спомогне за осигуряването на повече възможности за работа, а тези професионалисти работят във всяка индустрия, която можете да си представите.

Искате ли да намерите експерти, които да ви помогнат?  Изпратете ни автобиографията си на info@hrservices.bg днес, като посочите желани области за развитие и локация за работа. Работодателите търсят HR Services всеки ден, с идеята си да запълнят топ работни места с квалифицирани кандидати, точно като вас.

Leave a Comment