Всеки, който планира промяна в кариерното си развитие е необходимо да бъде подготвен за големите усилия, които му предстоят.

Независимо колко природно надарени сте или колко успешни сте били в предишната си кариера, има огромна крива на обученията, която включва големите преходи в нея. Трябва да сте достатъчно силни, за да рискувате да изглеждате глупави и неопитни.

  • Чувствате ли се неизпълнени и отегчени при текущата си работа?
  • Наистина ли не сте избрали да сте там, но сте били доведени до сегашното си работно място от някои „външни“ обстоятелства?
  • Чувствате ли се само живи по време на почивните дни и празниците, когато правите това, което всъщност обичате да правите?
  • Променени ли са вашите житейски приоритети и „балансът живот / работа” стават по-важни от преди?

Ако е така, може би е дошло времето да помислите за голяма промяна в кариерата…

Защо не трябва да се страхувате от смяна на индустрията

1.    Уменията и знанията са преносими 

Професиите не са откъснати помежду си и знанието не е разделено на дисциплини. Ние не сме родени да бъдем учител, счетоводител или лекар – ние сме родени и разработваме уникален набор от наклонности, умения и опит, които могат да бъдат приложени към различни области. Все повече способността да се синтезират понятията в различните дисциплини е много по-ценна от познанието в областта.

Никакво знание не е безполезно. Това означава, че всичко, което сте научили досега, е полезно дори и само, ако ви помага в усвояването на нови познания.

Например, ако обичате да каните хора на барбекю и да чатите с тях, вероятно имате социални умения, които се търсят на пазара на труда. Ако не сте приложили уменията си в професионална област, това не означава, че не ги притежавате. И помнете: ние сме склонни да забравяме за уменията, които са толкова естествени за нас, отколкото да сме станали нашата втора природа. Не бъркайте етапи 1 и 4 по-долу!

1. Невежеството (= не знам, че не знам)

2. Неквалифицирани (= знам, че не знам)

3. Някои умения (= знам и знам, че знам)

4. Експерт (= Знам и не осъзнавам колко добре го знам, така че дори забравям да го спомена).

2. Ерата на работата през целия живот е приключила

Глобалната тенденция е хората да имат 8-10 различни професии през целия си живот. Има много новопоявили се професии в сравнение с преди 20 години, например професия „Data Protection Officer (DPO)“. Двойните степени се приемат от младите хора като актив в търсенето на работа и стават все по-популярни. Тази образователна тенденция само потвърждава дълбоките промени в заетостта, пред които всички сме изправени. Но!

3. Квалификациите и опитът не са от значение

Докато университетските степени и съответният опит имат значение, работодателите поставят по-голям акцент върху други характеристики, като например:

• емоционална интелигентност (два пъти по-важна от техническите умения и IQ + в съчетание, според изследването на Harvard Business School, цитирано от Даниал Големан в книгата си „Работа с емоционалната интелигентност“);

• мислене тип „може да се направи“;

•критично мислене;

• способност за решаване на проблеми.

В Австралия само около 10% от работните места споменават „X години опит“ като изискване за работа.

Компаниите осъзнават, че великите хора могат да се учат и процесът на наемане става все по-възможен за личности, а не за (само) резюмета.

Как да подходим към промяната

1. Бъдете откровени. Никога не спирайте да се учите. Завършете курса на MOOC (В Coursera има много ресурси с безплатни опции).

2. Не бъдете срамежливи. Не се страхувайте да задавате въпроси и да изграждате връзки.

3. Намерете експерт (блогър) в бъдещото си поле на изява.

4. Прочетете статии и обсъдете тяхното съдържание с приятелите си, за да го асимилирате по-добре.

5. Станете доброволец, преди да получите платена работа в новата област – ще получите неоценим полезен опит и допълнителна релевантна опция във вашето резюме.

6. Направете малки стъпки за по-плавен преход.

7. Идентифицирайте вашите преносими умения. Има разлика между това да не бъдеш квалифициран и да имаш силни преносими умения, за които дори не знаеш.

8. Абонирайте се за безплатни съобщения за електронна поща, за да получавате информация за свободните работни места в индустрията, в която се стремите да работите.

Как да Ви поканят на интервю

Току-що сте изглежда сте намерили перфектната обява за работа, която ви кара да се чувствате доста развълнувани.

Ето 4 прости стъпки, които можете да предприемете:

1. Разгледайте внимателно ролята

2. Опитайте се да преценете себе си през погледа на друг човек

3. Помислете за убедителна причина, поради която сменяте индустрията

Тя трябва да има смисъл за вас и вашия потенциален работодател, така че е от изключителна важност да съобщите това (в мотивационното писмо), за да получите възможност за интервю.

Не забравяйте, че не е необходимо да отговаряте на всички необходими умения, а на основните за длъжността. Повечето работодатели рекламират – поставят всичките си идеални умения в длъжностната характеристика. В действителност те са склонни да се задоволят с много по-малко, така че не се страхувайте да кандидатствате, дори ако не отговаряте на всички изисквания.

За какво да се подготвим

• Трябва да сте готови да се върнете обратно към стара индустрия, в която сте работили (поне през първите няколко месеца).

• Помнете – вие не се определяте от това, което правите (а от това, което сте).

Този път ще се научите много по-бързо. Вие не сте пълен начинаещ. Ще бъдете изненадани колко много познания и зрялост имате.

• Бъдете наясно със своите основни ценности.

Например ако творчеството е от изключителна важност за вас, уверете се, че ще можете по някакъв начин да приложите тази креативност в бъдещата си работа – или да бъдете готови да се откажете от нея по основателни причини.

И бъдете смели! Обърнете внимание на недостатъците си. Но ако има вътрешен глас, който ви хипнотизира с разговори за провал, никога не го слушайте.

Ще се радваме да споделите Вашето мнение по-долу в коментарите или да ни пишете на info@hrservices.bg

Leave a Comment