Има редица въпроси за интервю за работа, където отговорът, който търси мениджърът по подбор, трябва да е доста очевиден. — Отборен играч ли сте? да. — Как се справяш с натиска? Фантастично. — Защо да те наемем? Защото съм страхотен. Но „Какъв е вашият стил на работа?“ не е един от тези въпроси.

Първо, какво означава стил на работа? Интервюиращият не пита дали обичате да се отпуснете на бюрото си в чифт модни нюанси и обувки. По-скоро стилът на работа се отнася до това как ще се впишете в съществуващата работна култура. Интервюиращият, който върши работата си правилно, внимателно преценява отговора ви за намеци за това как ще се свържете с потенциални колеги и дали сте добре пригодени за изискванията на ролята.

С други думи, това е един важен въпрос.

Но не позволявайте това да ви плаши или да ви върже езика. Можете да разберете своя стил на работа с пет по-малки, далеч по-ясни въпроса. Като се зададете на всеки един от тях, можете да научите много за това как работите и как да се представите в интервю.

1. Обичате ли да работите автономно или съвместно?

По-голямата част от работните места няма да ви накарат да работите във вакуум. Вместо това ще бъдете част от по-голяма група, която трябва — да получи това — да си сътрудничи, за да постигне обща цел.

Разбираемо е, че много интервюиращи ще очакват от вас да се опишете по отношение на работа като част от екип. Но ако наистина се смятате за силен, независим работник, не се притеснявайте – няма нищо лошо в това. Просто не забравяйте да споменете важността на външната обратна връзка както от шефове, така и от колеги, когато става въпрос да бъдете най-добрият ви професионален аз.

2. Как обичате да работите с шефа си?

Всички имаме представа за вида на работните отношения, които бихме искали с нашите началници, но те не винаги се оформят извън някаква смътна представа за сърдечност. Но начина, по който работите с шефа си, наистина говори за това как ще се справите на работата и ще трябва да обмислите това внимателно.

Обичате ли да получавате набор от ясни указания, така че целите ви като работник никога да не са под съмнение? Или се чувствате комфортно да правите малко творческа интерпретация по отношение на това какво всъщност иска вашият шеф от вас, като ви дава малко свобода на действие, за да направите своето?

Както и да го дефинирате, никога не ви пречи да споменете, че оценявате важността на рутинната проверка, като гарантирате, че вие ​​и вашият шеф сте на една и съща страница и че работата ви е постоянно в съответствие със спецификациите.

3. Как предпочитате да общувате?

В минали десетилетия този конкретен въпрос би бил много по-прост. В края на краищата, не са необходими много усилия, за да се определи дали доминиращият начин на комуникация на работното място включва писане на имейли или просто викане. И така, какъв е вашият стил на работа по отношение на комуникацията в този смел нов свят?

Организациите, които общуват по електронен път, сега отиват много по-далеч от просто да разчитат само на имейл и този въпрос ви дава шанс да докажете, че се чувствате добре с пълния набор от технологии, които са под ръка.

Склонни ли сте да общувате с помощта на чат програми като Slack или Gchat? Работите ли най-добре в рамките на управление на проекти, като Basecamp? Каквото и да предпочитате, винаги си струва да върнете разговора към необходимостта от лична комуникация – винаги подценявано предимство на нашето все по-дигитализирано работно място.

4. До колко часа работите?

Не, вашият интервюиращ не ви търси просто да си върнете часовете, необходими за позицията – те вече знаят, че е от девет до пет или какъвто и да е случаят. Това, което те искат, е да усетят дали вие сте от хората, които обичат да се появяват рано или няма да се изпотят, оставайки малко до късно, ако работата го изисква.

По-късно, по пътя на процеса на наемане, можете да отидете по-нататък в подробностите на вашия график, като следобедите, когато трябва да тръгнете 30 минути по-рано, за да вземете децата от детската градина или да станете доброволец в местното спасяване на игуана.

Засега можете да се съсредоточите върху прожектирането на вашата ангажираност към работата и вашата гъвкавост, за да останете толкова дълго, колкото е необходимо, за да свършите работата.

5. Как планирате деня си?

За интервюиращия това предлага един от най-добрите прозорци за това как се държите по време на работа. Може би сте от типа хора, които създават ежедневен план за действие, организират го по приоритет и след това неотклонно следват курса. Или може би прекарвате сутрините си в решаване на няколко лесни задачи или имейли, а след това посветите следобеда си на по-големи проекти.

Така или иначе, споделянето на начина, по който структурирате деня си, ви дава възможност да демонстрирате как ще предприемете целенасочен подход към работата си – дори, в зависимост от случая, ако обичате да носите сладък чифт обвиващи се нюанси. Ще се съобразим с политиката за облекло на целевия ви работодател.

Готови ли сте за интервюто?

Да знаете как да отговорите „Какъв е вашият стил на работа“ е стъпка в правилната посока.

Изпратете ни автобиографията си на info@hrservices.bg за да имате шанс за повече интервюта с работодатели.