Какво казва вашето CV за вас?

Проучванията показват, че рекрутърите прекарват средно някъде между пет и седем секунди, разглеждайки автобиографията на кандидата. Това е по-малко от времето, необходимо за кипване на чайник (помислете за това следващия път, когато приготвите чаша чай).

Издържа ли вашето CV седемсекундния тест?

Какво казва вашето CV за вас?

И така, как можете да гарантирате, че вашата кандидатура ще попадне в „да“ за толкова малко време, за да впечатли? Ето нашето ръководство за преминаване на седемсекундния тест за автобиография:

Нека бъде кратко

Автобиографиите никога не са еднозначни за всички.

Повечето специалисти по подбор на персонал казват, че има две страници, но всичко зависи от това колко информация трябва да споделите. Все пак при повече от три вероятно ще бъде отхвърлено.

Ключът е да ‘отрежете излишното’. Задайте си въпроса: „Това изречение има ли отношение към ролята, за която кандидатствам?“ Ако откриете, че казвате „не“, то не трябва да правите съкращение на текста.

А що се отнася до вашата квалификация – бътедете конкретни. Добавете начална и крайна дата, видове квалификация и оценки. Не е нужно да добавяте и всичките си квалификации. Обикновено са достатъчни поне две или три. Например, ако имате MBA, можете да изключите GCSE и A Levels от вашето CV.

Без значение за каква работа кандидатствате, винаги приспособявайте автобиографията си, за да включите подходящи примери, показващи специалиста по подбор, че сте подходящ за ролята.

Ако имате предвид конкретна работа, тогава дори по-добре. Използвайте автобиографията си, за да се съчетаете със спецификацията за работа и да покажете на рекрутъра, че сте подходящ – да не говорим за достатъчно посветен, за да работите наистина по вашето приложение.

И ако установите, че вашият опит не съвпада точно с длъжностната характеристика, не се паникьосвайте. Отделете малко време, за да помислите за прехвърляеми умения и покажете, че сте готови, способни и оборудвани да се справите с поставените задачи.

Следвайте логично, лесно за навигация оформление

Доброто използване на форматирането е жизненоважно за успешното CV.

Изберете лесна за четене структура с ясни заглавия и подчертайте ключови точки, като използвате точки за маркиране, за да покажете информацията.

Поставете акцент върху информацията, която искате работодателите да видят на първо място, и винаги използвайте логически ред през цялото време.

Например, ако нямате много предишен опит, вместо това се съсредоточете върху личното си изявление, квалификация и умения. Ако сте изпълнявали подобна роля, оставете данните за образованието си по-късно.

Това ще позволи на рукрутърите да намерят бързо това, което търсят, и ще помогне да се възползват максимално от ценните секунди, които рекрутерът отнема да прочете вашето CV.

Изхвърлете клишетата

Нищо не е по-вероятно да накарате рекрутера да ви изключи от масата. И макар да си мислите, че фрази като „отличен екипен играч“ и „добри комуникативни умения“ са от съществено значение, всичко, което в крайна сметка правят, е да направят вашето CV да изглежда като на всички останали – нещо, което може да има ужасни последици, когато рекрутър сканира вашето CV.

Вместо това поддържайте нещата положителни и винаги архивирайте атрибутите си с реални примери. В крайна сметка „увеличените приходи с X“ звучат много по-добре, отколкото просто да кажете, че сте трудолюбив.

Служителите отговарящи за подбора са също толкова отегчени да четат същите стари фрази, както и вие да ги пишете.

Имате нужда от повече съвети за автобиография?

Работодателят отнема само седем секунди, за да запази или отхвърли автобиографията на кандидат за работа. Това означава, че създаването на кратка автобиография е изключително важно, ако искате да ви поканят за това изключително важно интервю.

За да разберете как да накарате вашето автобиография да се открои сред тълпата, купете новата книга на Джеймс Рийд:  „Защо точно ти“.

Вземете експертно мнение

Може да е трудно да откриете недостатъците в собственото си CV.

Така че, вместо да агонизирате за всеки малък детайл, спестете време, като оставите експертите да посочат точно къде може да сбъркате.

HR Services работи с екип от експерти, за да помогне на хората да получат своята желана работа. Просто качете и изпратете автобиография на info@hrservices.bg за да получите експертен преглед и оценка на автобиографията в рамките на 72 часа напълно безплатно.

Leave a Comment