Дори когато сте участвали в много интервюта, всяко следващо e предизвикателство. Това е така, защото с всяко интервю за работа се срещате с нови хора, продавате себе си и вашите умения и често получавате обратна връзка за това, което знаете или не знаете. И вие трябва да останете оптимистични и ентусиазирани от всичко това.

Съществуват начини, чрез които интервюто за работа може да бъде по-малко стресиращо. Малкото време за подготовка може да бъде много полезно. Не забравяйте, че интервюто за работа не е изпит: не е необходимо да учите в продължение на часове. Напротив, трябва просто да направите своето старание да проучите компанията, да разберете точно какво търсят и да сте сигурни, че можете да говорите за вашия опит и за това, което ви прави много подходящ.

В крайна сметка ключът към ефективното интервюиране е да изградите увереност в проектите, в които сте участвали, да останете позитивни и да споделяте примери за вашите умения на работното място и вашите квалификации за тази работа. Отделете време да работите върху уменията си за интервю, за да разработите ефективни стратегии, които можете да използвате във всички интервюта. Добра идея е да се съсредоточите по-специално върху комуникационните си умения, за да можете да говорите ясно и изчерпателно за активите, които трябва да предложите на работодателя.  С известна предварителна подготовка ще можете да се презентирате по начин, който ви прави подходящ кандидат за компанията.

7 Съвета за интервю, които ще ви помогнат да получите желаната работа

Ето и няколко съвета за интервю, чрез които ще се представите на ниво за желаната позиция. Подходящата подготовка ще помогне за облекчаване на част от стреса, свързан с интервюта за работа.

1. Практика и подготовка

Помислете върху типичните въпроси, които работодателите задават на събеседването. Силните отговори са специфични, кратки, като се използват конкретни примери, които подчертават вашите умения и подкрепят твърденията ви. Вашите отговори трябва също така да подчертаят умения, които са важни за работодателя и са свързани с позицията. Не забравяйте да прегледате обявата за работа, да направите списък с изискванията и да ги съчетаете с опита си.  Обърнете внимание, че дори и най-добре подготвеният отговор ще се окаже недостатъчен, ако не отговори на точния въпрос, който ви е зададен. Макар че е важно да се запознаете с най-добрите отговори, е важно също така внимателно да слушате по време на интервюто си, за да сте сигурни, че отговорите Ви предоставят информацията, която интервюиращият търси. Също така имайте списък със собствени въпроси, на които да отговори работодателя. При почти всяко интервю, ще бъдете попитани дали имате въпроси за интервюиращия. Важно е да имате поне един или два въпроса, за да демонстрирате интереса си към организацията. В противен случай бихте могли да се сблъскате с апатия, която да ви отстрани като подходяща кандидатура.

2. Създайте връзка с интервюиращия

Освен да посочите какво знаете за компанията, трябва да се опитате да развиете връзка с интервюиращия. Познайте името на интервюиращия и го използвайте по време на интервюто за работа. (Ако не сте сигурни в името, обадете се и попитайте преди интервюто и слушайте много внимателно по време на въвеждането.Ако сте склонни да забравяте имена, го записвайте някъде дискретно, като малки букви в дъното на вашият бележник.)  В крайна сметка, изграждането на личната връзка с интервюиращия може да увеличи шансовете ви за наемане. Хората са склонни да наемат кандидати, които харесват и които изглеждат добре подходящи за фирмената култура.

3. Проучете компанията и покажете какво знаете

Направете своята домашна работа за работодателя и индустрията, така че да сте готови за интервюто.

„Какво знаете за тази компания?“

Ако този въпрос не е зададен, трябва да се опитате да покажете какво знаете за компанията сами. Можете да направите това, като свържете какво сте научили за компанията във вашите отговори. Например може да кажете: „Забелязах, че когато въведете нова софтуерна система миналата година, рейтингите ви за удовлетвореност на клиентите се подобриха драстично. Аз съм добре запознат с най-новите технологии от моя опит с разработването на софтуер в ABC и оценявам компания, която се стреми да бъде лидер в своята индустрия. “  Трябва да можете да намерите много информация за историята, мисията и ценностите на компанията, персонал, култура и скорошни успехи на инернет страницата ѝ. Ако компанията има блог, това също може да бъде полезно място за гледане.

4. Пригответе се навреме

Не чакайте в последната минута, за да отпечатате допълнителни копия на автобиографията си или да намерите бележник и писалка.  Когато имате интервю, подгответе всичко от вечерта, а не сутринта преди интервюто (кои обувки ще носите, как ще оформите косата си, в колко часа ще излезете и как ще стигнете до там и т.н.). Уверете се, че вашето облекло е чисто, подредено и подходящо за вида фирма, с която се разговаряте. Донесете хубаво портфолио с допълнителни копия от автобиографията си. Включете писалка и хартия за бележки.

5. Отидете навреме

Навреме означава пет до десет минути по-рано. Ако е необходимо, отделете известно време, за да стигнете до мястото за интервюто предварително, за да знаете точно къде отивате и колко време ще ви отнеме, за да стигнете до там. Вземете предвид и трафика по това време. Дайте си няколко минути, за да посетите тоалетната, да проверите вашето облекло и да успокоите нервите си.

6. Опитайте се да останете спокойни

По време на интервюто за работа, опитайте се да се отпуснете и да останете възможно най-спокойни. Не забравяйте, че езикът на тялото ви казва толкова много за вас, колкото и вашите отговори на въпросите. Правилната подготовка ще ви позволи да излъчите увереност.  Когато отговаряте на въпроси, поддържайте зрителен контакт. Не забравяйте да обърнете внимание на въпроса, така че да не го забравите и да слушате целия въпрос (като използвате активно слушане), преди да отговорите, за да знаете точно какво се опитва да зададе интервюиращият. Избягвайте прекъсването на интервюиращия на всяка цена, особено когато той поставя въпроси. Ако трябва да отделите малко време, за да помислите за отговора си, това е напълно добре и е по-добър вариант, отколкото да започнете с няколко „Хм“ или „Ами“.

7. Последващи действия след интервюто

Изпратете благодарствена бележка, в която отново заявявате интерес към позицията. Можете също така да включите всички данни, които сте забравили да споменавате по време на интервюто. Ако интервюирате с няколко души от една и съща фирма, изпратете всеки от тях лична бележка. Изпратете благодарствено писмо до 24 часа след интервюто.

 

 

 

Leave a Comment