6 Предимства при използване на (добра) агенция за подбор на персонал

Отказвате ли да работите с агенция за подбор на персонал? Чували сте ужасни истории?

(Наистина) не сме чак толкова лоши.

Да – ще бъдем малко пристрастни, но истината е: има някои положителни неща, които (добрите) агенции за подбор на персонал могат да направят за вас.

Ето и ползите при работа с добра агенция за подбор на персонал:

Достъп до повече кандидатури

Подбора на персонал отнема време, ресурси и знания, за да изпробвате различни стратегии. Агенциите имат огромно предимство, защото дават:

·         Работни съвети

Тъй като непрекъснато се занимават с подбор на персонал, агенциите са в състояние да договорят заплата и изгодни отстъпки с различни сайтове за работа.

·         Множество таланти

Кандидатите се информират и се регистрират в агенции с добра репутация в бранша. Така че (добра) агенция за подбор на персонал вече ще има мрежа от ангажирани, квалифицирани и приятелски настроени кандидати, които да се преборят за вашето работно място.

·         Пасивни кандидати

Необходими са умения, увереност и опит, за да подходите към пасивни кандидати и да ги убеждавате да обмислят роля в компания – използвайки различни средства включително (но не само) социални медии, имейл и телефон.

Изминаха дните, в които една кратка реклама във вестника би направила чудеса – специалистите по подбор трябва да се адаптират и да се променят с времето и да намират нови действащи техники за попълване на роли.

Спестявате време

Главната причина компаниите да използват агенции за подбор е именно спестяването на време.

Процесът по подбор на персонал със сигурност не е бърз и (дори за популярни длъжности и компании), а набирането на персонал може да коства дни и да бъде без резултат.

Използване услугите на агенции отнема част от времето за:

  • Съчиняване и публикуване на обява;
  • Проверка на автобиографии;
  • Комуникация на кандидатите, включително последващи действия;
  • Уговаряне на интервюта;
  • Провеждане на първоначални интервюта;
  • Преговори за заплата.

И тъй като агенциите за подбор правят това всеки ден, те така или иначе могат да го направят по-бързо и качествено, защото знаят точно какво да търсят, въпросите, които да задават и могат да прочетат всякакви предупредителни знаци в началото.


Знания на пазара

Работа на консултанта по подбор на персонал е да бъде в крак с най-новите новини, разработки и актуални работи в отрасъла, за който набира. Тук се отличават нишовите агенции (тогава е почти невъзможно да бъдете в крак с всеки сектор). Подобно прозрение ще им позволи да ви преведе през целия процес, като ви посъветва за всички промени, които могат да повлияят на вашия процес. Например, агенция ще бъде в състояние да ви помогне с определянето на нива на възнаграждения. Те ще разберат какъв е „вървежният курс“ в момента, има ли недостиг на умения или излишък на кандидати и как това може да повлияе на шансовете ви за наемане на работа.

Знания за набиране на персонал

Разбира се, агенциите за подбор на персонал са просто по-добри в набирането на персонал като цяло – това е, което правят.

• Те знаят как да се уверят, че обявата ви за работа се класира високо, използвайки популярни ключови думи и фрази, така че максималният брой хора действително да видят вашето свободно място;

• Те знаят как да напишат убедителна, привлекателна реклама за работа, която всъщност кара хората да кандидатстват;

• Те знаят как бързо, но ефективно да изберат автобиографии, като отсеят по-слабите кандидати в началото на процеса.

Знанието за подбор на персонал, изградено върху работата, е безценно. Няма заместител на опит.

Брандиране на работодатели

Агенциите знаят колко е важно брандирането на работодателите – не само когато става въпрос за набиране на персонал – но и за бизнеса като цяло.

Агенциите ще ви представят професионално през целия процес, но също така ще гарантират, че кандидатите ще усетят и вашата култура и марка на компанията – нещо, което е толкова важно в наши дни.

Също така е добре да имате агенция от вашата страна, защото те ще ви съдействат на всяка стъпка. Например, ако успешният кандидат получи друга оферта / насрещна оферта, той ще помогне при преговори и ще помогне да убеди (правилния) кандидат да ви избере. Кандидатите са по-склонни да слушат рекрутър – външна страна, на която имат доверие.

По-малък риск

(Добри) агенции ще ви предложат гаранция. Ако избраният кандидат напусне в рамките на определен период от време, той или ще ви предложи други кандидати (безплатно), или ще ви върне част от парите  – в зависимост от условията.

Така че, споделяте риска, ако кандидатът не работи!

Разбира се, ще трябва да платите такса. Но обикновено в крайна сметка спестявате пари – помислете за всички онези работни часове, прекарани в качване на обяви, разглеждане на автобиографии, отсяване, обаждания, уговаряния на интервюта и плащане на цена за публикуване на обява, членски внос и всички разходи за наемане на грешен човек.

Добрите агенции:

  • Комуникират

В началото на процеса на подбор, консултантите трябва да отделят  време, за да се запознаят с вас, ролята и компанията. Как иначе ще намерят точния човек за вас?

  • Не притискат

Съветите са едно, но натискът е друго. Ако започнете да чувствате, че агенцията оказва несправедлив натиск върху вас, това може да е знак, че те изпадат в паника.

  • Не изпращат купища автобиографии

За някои длъжности са необходими повече автобиографии от други, но ако продължавате да получавате неподходящи или на ниско ниво, вашият консултант явно не е слушал и вероятно всъщност не си прави труда да изпълни качествено задачата, която сте му възложили.

  • Общуват

Ако ви е трудно да се свържете с вашия консултант и не сте се чували с тях от доста време, може би e мега- зает или не работи усилено по вашия случай. Все пак, ако нищо не се подобри, потърсете по-добра агенция.

HR Services подпомагаме нашите клиенти с удоволствие в намирането на най-подходящите служители за техния бизнес.

Можете да прочетете подробно за услугите по подбор, които предлагаме тук и да изпратите Вашето запитване за подбор на персонал на info@hrservices.bg

Leave a Comment