Точно както всяко интервю, ако ще говорите със специалист по подбор, ще трябва да зададете няколко важни въпроса. Тази статия ще ви даде идея за 5 чудесни въпроса, които да зададете на служителя за подбор (рекрутър) още на първия разговор.

Тези въпроси ще ви помогнат да ги впечатлите и ще ви предоставят два вида важна информация:

  1. Информация за това, дали работата си заслужава да бъде преследвана.
  2. Информация, която ще ви помогне в процеса на подбор, ако решите, че работата си заслужава.

Ето и 5 въпроса, които да зададете на специалиста по подбор:

Въпрос 1: От колко време е отворена позицията? 

Това е чудесен въпрос да попитате работодателите, защото те ще ви дадат представа за това как се търси, какъв е интереса към компанията и т.н. Ако една позиция е отворена от една година, това може да ви говори, че назначеният мениджър е или изключително придирчив, или никой не иска работата. Това също може да означава, че наемателят не знае какво точно търси и продължава да променя изискванията. В същото време, ако дадена позиция е била отворена само за една седмица, можете да очаквате забавяне в процеса на наемане, дори ако сте разговаряли веднага. Назначаващите мениджъри обикновено искат да видят двама или трима кандидати лице в лице, преди да предложат оферта.

Въпрос 2: Дали тази позиция е новосъздадена или някой е напуснал? 

Хубаво е да се знае дали позицията е освободена от някой друг или е била новосъздадена в рамките на организацията. Няма правилен или грешен отговор, но този тип информация е полезна за разбирането на цялата картина. Можете да го проследите това, като попитате какво се е случило с лицето, което преди това е заемало длъжността. Може би е повишено, напуснало компанията, преместено в друг отдел и т.н.

Въпрос 3: Какво можете да ми кажете за мениджъра? 

Полезно е да имате информация за мениджъра, както и информация за неговата / нейната история в компанията. Тя ще ви бъде полезна, когато говорите с мениджъра по наемане по-късно в процеса на интервю, за да прецените дали можете да работите с него/ нея, а също и как да отговаряте на въпросите.

Въпрос 4: Какви са най-важните 3 умения, които търсите за тази длъжност? 

Тази информация трябва да се използва, за да се прецени дали работата ще бъде подходяща за вас. Трябва да използвате тази информация, за да се подготвите за някои от въпросите преди интервюто.

Въпрос 5: Какви са някои причини, поради които не са избрани други кандидати?

Това е важен въпрос, който трябва да попитате работодателите, защото специалиста по подбор може да не ви каже тази информация. Това може да ви помогне, за да идентифицирате някои потенциални грешки, които кандидатите са показали, независимо дали е в резюме или по време на интервюто.

Ако използвате горепосочените въпроси с интервюиращите, ще направите по-добро впечатление и ще научите много важни подробности, които можете да използвате, за да дадете чудесни отговори в предстоящите интервюта с компанията.

Ще се радваме да споделите Вашето мнение по-долу в коментарите или да ни пишете на info@hrservices.bg

 

 

Leave a Comment