Актуализацията на автобиографията е нещо, което е задължително да се случва пeриодично.

Тъй като сте били наети на работа преди доста време, актуализирането на CV – то ви може да не е на дневен ред. Но ако не я обновявате своевременно, вие се поставяте в неравностойно положение.

Никога не се знае кога може да ви съкратят или кога възможността за работа може да се появи неочаквано.

За много хора „актуализирането на автобиографията им е като да отидат на зъболекар – те го избягват на всяка цена. Разбира се, постоянно актуализираното автобиография не е реалистично, но в кариерата ви има моменти, когато автобиографията ви се нуждае от настройка.

5 задължителни моменти за актуализация на CV -то.

1. Когато започнете нова работа

Най-добрите автобиографии подчертават количествено измерими постижения, а не отговорностите на работата. Когато сте нов служител, все още нямате реални постижения и поради тази причина, вместо да копирате и поставяте фрагменти от обявата за работа във вашето автобиография, разкажете историята си защо сте били наети.

Сега е моментът и да актуализирате раздела за трудов опит

2. Когато получите повишение

Възползвайте се от възможността да отпразнувате, но не забравяйте да актуализирате автобиографията си, която винаги трябва да включва текущата ви позиция. Не слагайте просто новата си длъжност, а обяснете защо сте спечелили промоцията (напр. „повишен за отлично представяне, за да оглавите нов проект“) и не се страхувайте да се хвалите.

3. Когато завършите голям проект

Затворихте ли голяма транзакция? Завършихте разработката на нов продукт? Тези постижения трябва да бъдат отразени във вашата автобиография. Всеки път, когато завършите успешен проект, уверете се, че той е записан във вашето резюме. Позоваването на количествено измерими резултати е от решаващо значение (напр. „Внедрена нова счетоводна система, която спести на компанията 50 000 долара годишни оперативни разходи“). Включете такива подробности като колко хора са работили в екипа, каква е ролята ви и препятствията, които преодолявате.

4. Когато загубите работа

Да, неприятно е да трябва да актуализирате автобиография, когато току-що сте загубили работа, но все пак го направете. Уволнението е едно (в този случай ще трябва да направите нещо повече от актуализиране на автобиографията си); съкращаването от работа е друга история. Безработицата не е черна марка, ако е резултат от представянето на компанията.

Част от връщането обаче включва работа по актуализирано резюме. И вместо да се опитвате да скриете факта, че сте безработни – стратегия, която може да откаже бъдещите мениджъри по наемане – включете в раздела си с обобщение защо сте били съкратени (напр. „Съкратени като част от 20% намаление на персонала“) .

Освен това ще искате да актуализирате работния си опит, за да отразите това, което правите в момента. И все пак това, че сега сте „търсещ работа“, не е много привлекателно за бъдещите мениджъри по наемане. По-добрият ход: Присъединете се към професионална асоциация и заемете доброволческа позиция, като координатор на събития, която можете да добавите към автобиографията си.

Показването, че участвате активно в дадена браншова организация, изчиства всяко предположение, че просто седите там, въртейки палци, докато търсите работа.

5. Когато придобиете нови умения

Независимо дали става въпрос за акредитация, сертифициране или нови умения (напр. изучаване на втори език), уменията укрепват вашата автобиография, така че поддържайте актуалността си. Специфичните за отрасъла идентификационни данни също могат да служат като ключови думи, за да помогнат на вашата автобиография да премине през системи за проследяване на приложения.

Направете тримесечна оценка на автобиографията си и премахнете всички остарели умения или остарял софтуер. Погледнете обявите за работа във вашата област, за да определите какви умения се търсят.

Прецизирайте автобиографията си

Ако не сте сигурни как да актуализирате автобиографията си по правилния начин или ако е минало известно време, откакто за последен път сте хвърлили поглед, може да не сте сигурни какво да включите и какво да оставите. Бихте ли могли да използвате помощ за това?

Вземете безплатна оценка на автобиографията днес от експертите в HR Services. Ще получите подробна обратна връзка след два работни дни, включително преглед на външния вид и съдържание на вашата автобиография, както и прогноза за първото впечатление на рекрутъра. Това е бърз и лесен начин да подобрите автобиографията си, така че да е готова да впечатли наемащия мениджър по подбор за да получите желаната работа.

Leave a Comment