Ако желаете да направите страхотно впечатление, за позиция, по която сте кандидатствали е необходима солидна подготовка.


Ето и нашите най-добри съвети за интервю за работа:

1. Започнете с проучване на компанията и интервюиращите

2. Практикувайте отговорите си на общи въпроси за интервю

3. Прочетете отново описанието на длъжността и изискванията

4. Използвайте метода STAR при отговор на въпроси

5. Практикувайте отговаряне на въпроси

6. Подгответе списък с препоръки

7. Бъдете подготвени с примери за вашата работа

8. Планирайте интервюто си от предната вечер

9. Подгответе интелигентни въпроси към интервюиращите

10. Донесете копия от автобиографията си, тефтер и химикал

11. Пристигнете 15 минути по-рано за интервюто

12. Направете страхотно първо впечатление

13. Отнасяйте се с всички с уважение

14. Практикувайте език на тялото

15. Спечелете ги със своята автентичност и позитивност

16. Отговорете искрено на поставените въпроси

17. Свържете отговорите си към вашите умения и постижения

18. Отговаряйте кратко и съдържателно

19. Не говорете негативно за предишните си работодатели

20. Попитайте за следващите стъпки

21. Изпратете персонализирано благодарствено писмо след интервюто.

Имате насрочено интервю за работа – поздравления! Сега е време да се подготвим и ние ще ви помогнем. По-долу предлагаме нашите съвети как да постигнете успех в интервю за работа, заедно с подробно пояснение.

Съвети преди интервюто

В дните преди интервюто за работа, отделете време, за да направите следното:

1.    Започнете с проучване на компанията и интервюиращите

Разбирането на ключова информация за компанията, която ви е поканила на интервю, може да ви помогне да влезете с увереност. Използването на уебсайта на компанията, публикациите в социалните медии и последните прессъобщения ще осигурят стабилно разбиране за целите на компанията.

2.    Практикувайте отговорите си на общи въпроси за интервю

Подгответе отговора си на често срещания въпрос: „Разкажете ми за себе си и защо се интересувате от тази роля с нашата компания?“. Идеята е бързо да съобщите кой сте и каква стойност ще донесете на компанията с ролята, за която кандидатствате.

3.    Прочетете отново описанието на работата и длъжността

Може да искате да го разпечатате и да започнете да подчертавате конкретни умения, които работодателят търси. Помислете за примери от вашата минала и настояща работа, които съответстват на тези изисквания.

4. Използвайте метода STAR при отговор на въпроси

Подгответе се да бъдете питани за времена в миналото, когато сте използвали конкретно умение и използвайте метода STAR, за да разказвате истории с ясна ситуация, задача, действие и резултат.

5. Практикувайте отговорите

Практикуването на отговорите ви на глас е невероятно ефективен начин за подготовка. Упражнявайте се в отговори на различини въпроси и ще откриете, че получавате увереност, докато свикнете да казвате думите.

6. Подгответе списък с препоръки

Интервюиращите може да изискват от вас да представите списък с препоръки преди или след интервюто. Подготвянето на справочен списък предварително, може да ви помогне бързо да изпълните тази стъпка, за да продължите напред в процеса на наемане.

7. Бъдете подготвени с примери за вашата работа

По време на интервюто вероятно ще бъдете попитани за конкретна работа, която сте завършили по отношение на позицията. След като прегледате описанието на работата, помислете за работата, която сте свършили в минали работни места, клубове или доброволчески позиции, които показват, че имате опит и успех в работата, която изискват.

8. Подгответе интелигентни въпроси към интервюиращите

Интервютата са двупосочна улица. Работодателите очакват от вас да зададете въпроси: те искат да знаят, че мислите сериозно какво би било да работите там. Ето някои въпроси, които бихте могли да помислите да зададете на интервюиращите:

  • Можете ли да обясните някои от ежедневните задължения, които тази работа налага?“
  • „Как бихте описали характеристиките на някой, който би успял в тази роля?“
  • „Ако бях на тази позиция, как би се оценила работата ми? Колко често?“
  • „С какви отдели работи този екип редовно? Как обикновено си сътрудничат тези отдели? Как изглежда този процес? „
  • „Какви са предизвикателствата, с които се сблъсквате в момента в тази роля?“

9. Планирайте интервюто си от предната вечер

като подготвите подходящ тоалет, съобразен с дрес-кода на работното място.Ако имате познат, проучете компанията, за да научите какво е подходящо.

10. Донесете копия от автобиографията си, тефтер и химикалка

Вземете поне пет копия от отпечатаното си резюме на чиста хартия в случай на множество интервюиращи. Маркирайте конкретни постижения на вашето копие, които лесно можете да отнесете и обсъдите. Донесете химикалка и малък тефтер. Подгответе се да правите бележки, но не на вашия смартфон или друго електронно устройство. Поддържайте максимално контакт с очите.

11. Планирайте графика си така, че да пристигнете 10–15 минути по-рано

Определете маршрута си до мястото за интервю, за да сте сигурни, че пристигнете навреме. Ако вземате обществен транспорт, посочете резервен план, ако има закъснения или затваряния.

Съвет: Когато пристигнете рано, използвайте допълнителните минути, за да наблюдавате динамиката на работното място.

12.    Направете страхотно първо впечатление

Не забравяйте малките неща – лъснати обувки и чисти нокти; проверете дрехите си за дупки, петна, косми от домашни любимци и конци. Показвайте уверен език на тялото и усмивка.

13. Отнасяйте се с уважение към всички, които срещнете

Това включва хора по пътя и на паркинга, охрана и персонал на рецепцията. Отнасяйте се с всички, които не познавате, като че ли са мениджър по подбор. Дори и да не са, вашият потенциален работодател може да поиска отзивите им.

14. Езика на тялото

Практикувайте уверен, достъпен език на тялото от момента, в който влезете в сградата. Седнете или стойте високо с рамене назад. Преди интервюто поемете дълбоко въздух и издишайте бавно, за да управлявате чувствата на безпокойство и да насърчите самочувствието. Интервюиращият трябва първо да протегне ръка, за да започне ръкостискане. Стойте, гледайте човека в очите и се усмихвайте. Доброто ръкостискане трябва да е твърдо, но да не смазва пръстите на другия човек.

15. Спечелете ги със своята автентичност и позитивност

Това, че сте истински по време на разговори за интервю, може да помогне на работодателите лесно да се свържат с вас. Показването на позитивност с усмивка и оптимистичен език на тялото може да помогне за поддържането на интервюто леко и конструктивно.

16. Отговорете искрено на поставените въпроси

Въпреки че може да изглежда изкушаващо да поукрасите вашите умения и постижения, интервюиращите намират честността за освежаваща и уважавана. Съсредоточете се върху вашите ключови силни страни и защо  вие сте уникални за позицията.

17. Обвържете отговорите си с вашите умения и постижения

На всеки въпрос, на който отговаряте, важно е да обвържете фона си с работата, като преставите примери за решения и резултати, които сте постигнали. Използвайте всяка възможност за адресиране на изискванията, посочени в длъжностното описание.

18.    Отговаряйте кратко и съдържателно

Времето ви с всеки интервюиращ е ограничено, така че имайте предвид това. Освен това големите обяснения, може да създадат впечатление за вас, че не сте ефективен и си пиелеете времето.

19.  Не говорете негативно за предишните си работодатели

Компаниите искат да наемат хора, които решават проблеми, които преодоляват трудни ситуации. Ако се чувствате обезсърчени от текущата си работа, съсредоточете се върху разговора за това, което сте спечелили от този опит и какво искате да направите след това.

20. Съвети за след интервюто

Когато интервюто приключи, попитайте какви са следващите стъпки.

След интервюто ви е подходящо да попитате вашия интервюиращ, за това, което следва да очаквате по-нататък. Това вероятно ще бъде последващ имейл с резултати от вашето интервю, допълнителни изисквания като задание или справочен списък или друго интервю.

21. Изпратете персонализирано благодарствено писмо

Всички тези съвети ще ви представят в добра светлина и ще увеличат шансовете ви за желаната работа.

Leave a Comment