Самоцензурата се развива.

Изграждането на автентични взаимоотношения с колегите и контактите в мрежа изисква известна степен на откровеност, но също така изисква понякога и автоцензура. По-конкретно, да знаете кои въпроси не е добре да зададете на колега е от решаващо значение. Нищо не може да отблъсне колега като неподходящи въпроси или инвазивни лични запитвания, небрежно подхвърлени там.

За да не комуникирате с колегите си по грешен начин, уверете се, че избягвате да задавате тези табу въпроси по време на работа.

„Бременна ли си?“

Това е неприемлив въпрос във всяка обстановка, но може да бъде особено обезпокоително по време на работа. Обикновено това се дължи на една от двете причини: Ако вашата колежка не е бременна, вие сте обидили нейното тегло; ако е бременна, може да не е готова да го съобщи. Наистина няма добър изход този въпрос.

Просто казано, репродуктивните планове на вашия колега не са ваша работа. В този смисъл, не питайте колега дали планират да имат деца.

„Отслабнали ли сте?“

Този въпрос може да изглежда като комплимент, ако колега наистина е отслабнал, но ако не знаете причината за тяхното отслабване, този въпрос трябва да се избягва. Човекът може да е отслабнал, защото е болен, и в този случай просто сте поставили колегата си в изключително неудобно положение.

„Изморен ли си?“

Вижте, разбираме – мрежовите и социалните събития са неудобни. Но никой не иска да се занимава с неподходящи въпроси за разчупване на леда от хора, с които се срещат за първи път. Ето още една истина: Никой не обича да му се казва, че изглежда изтощен, което често се говори прикрито, с цел да се намекне, че изглежда стар. Само комплименти.

„Не понасям Ангел от счетоводството. А ти?“

Изразяването на разочарованията си на някой, на когото имате доверие, може да бъде катарзисно, но клюките на работното място могат да имат големи последици – за начало думата може да се върне на колегата, за когото говорите. Следователно, ако трябва да излезете с колега, предайте оплакванията си на някой извън работата.

„Каква е вашата заплата?“

Този въпрос може да бъде токсичен, ако вашата компания има политика срещу служители, обсъждащи своите компенсации със своите колеги. Освен това може да разочарова колега по грешен начин, ако човекът печели по-малко от вас.

„Каква е твоята религия?“

Вероятно сте го чували и преди, но това повтаря: Никога не трябва да обсъждате религия или политика на работа. И двете теми могат да бъдат поляризиращи, което обяснява защо анкета на JobMonster.bg показва, че 28% от работниците казват, че активно избягват политиката на работното си място.

„Как е вашият любовен живот?“

Този въпрос може да звучи като напълно невинна шега, но независимо от вашите намерения, сексът или срещите на вашия колега са извън границите. В края на краищата никой не оценява любовния живот.

„Кога ще се ожените вие ​​и [ някой друг]?“

Не всеки иска да се ожени. И ако вашият колега иска да се ожени за партньора си, те със сигурност не се нуждаят от напомняне, че все още не са сгодени. Също така не знаете дали връзката на вашия колега е в добро здраве.

„Каква е вашата татуировка?“

Около четири на всеки 10 имат татуировка, а 70% казват, че крият мастилото си на работа, според проучване. Но дори и татуировката на колега да е видима, човекът може да не иска да сподели историята зад нея. Затова бъдете уважителни и не принуждавайте колегата си да предлага обяснение за татуировката си.

„На колко години си?“

Може да сте истински любопитни на колко години е някой, но да попитате някого на неговата възраст може да има непредвидени последици. Според скорошно проучване на AARP, близо 2 от 3 работници на възраст над 45 години са виждали или са преживели възрастова дискриминация по време на работа. Следователно искането от колега да разкрие възрастта си може потенциално да доведе до иск за възрастова дискриминация. Моралът: възрастта ви е ваша работа, ничия друга.

Търсите ли нова работа? Направете тази стъпка

Изпратете ни автобиографията си на info@hrservices.bg днес, за да Ви препоръчаме подходяща позиция.

Leave a Comment