Има много възможности за кариера, които не изискват работа с клиенти или дори колеги.

Днешната работна сила може да ви накара да повярвате, че работните места за интроверти са мит. Дали социализирането не е част от морала на компанията или нещо друго? Всъщност тези работни места са съвсем реални.

Вярно е, че екстровертите са склонни да процъфтяват в офиса. В крайна сметка между отворените етажи, груповите срещи и мрежовите събития много работни места са проектирани така, че да поддържате постоянно взаимодействие с хората. Но какво, ако предпочитате самостоятелно време пред разговори с колеги? Не се отчайвайте.

Много от най-добрите работни места за интроверти показват, че ограничената нужда от социално взаимодействие всъщност е предимство. И част от тези работни места са също добре платени.

Ето кои са те:

Актюер

Какво бихте направили: Като актюер ще работите с числа. Актюерите оценяват риска, обикновено за застрахователните компании, чрез анализ на множество статистически данни и данни. Въпреки че вероятно ще имате мениджър, можете да очаквате да прекарате по-голямата част от времето си в анализи и обобщение на данни с пред екрана на на компютъра.

Какво ви трябва: бакалавърска степен статистика.

Архивар

Какво бихте направили: В по-голямата си част архиварите организират и управляват (обикновено масивна) база от информация. Те работят по дългосрочни проекти, които не изискват редовно взаимодействие с клиенти – ключова характеристика на много работни места за интроверти.

Какво ви трябва: бакалавърска степен по библиотекознание.

Одитор

Какво бихте направили: Одиторите проучват финансови отчети и записи, оценяват финансовите операции и изготвят данъчни документи за клиенти. Какво ви е необходимо: Бакалавърска или магистърска степен по счетоводство.

Авто механик

Какво бихте направили: Ако идеята ви за страхотен работен ден е такава, която ви дава достатъчно време за работа с двигатели, трансмисии и други сложни части, които не ви отговарят, може да сте естествено роден автомобилен механик. Ще диагностицирате проблема и ще започнете да извършвате ремонти, или като част от екип, или самостоятелно, в зависимост от обхвата на работата.

Какво ви трябва: Обикновено се предпочита диплома за средно образование като автотехник, а често се среща и обучението на работното място.

Лаборант

Какво бихте направили: Интересувате се от кариера в здравеопазването, но нямате желание да лекувате хората? Работа като лаборант може да е идеална. Бихте тествали тъкан, кръв или други телесни течности за наличие на заболяване. Повечето лаборанти работят в болници или лаборатории, но обикновено не виждат и не комуникират с пациенти.

Какво ви е необходимо: Средно специално, полувисше или висше медицинско образование

Топограф

Какво бихте направили: Не само това е чудесна работа за интроверти, но и чудесна работа за хора, които искат да работят на открито. Геодезите измерват земните граници, обикновено на или в близост до строителни обекти, и изготвят карти и официални документи. През повечето време те работят на полето, което може да включва продължителни пътувания от вкъщи.

Какво ви е необходимо: степен по геодезия или картографиране; повечето геодезисти познават технологии като Global Positioning Systems (GPS) и софтуер за автоматизирано проектиране (CADS).

Паралегал

Какво бихте направили: Да бъдеш адвокат изисква много комуникация с клиенти; като паралегал обикновено не е така. Паралегалите правят много неща, които правят адвокатите, като например провеждане на изследвания и писане на законови проекти, но с малко комуникация с клиенти.

Какво ви е необходимо: юридическо образование

Разработчик на софтуер

Какво бихте направили: Успешните разработчици на софтуер концептуализират и създават компютърни програми. Те са творческата сила зад развитието на приложенията – особена слава, която се споделя с програмистите. Докато изследването и проектирането на програми обикновено изисква доста екипна работа, много от тези взаимодействия вероятно ще се осъществят във виртуалния свят.

Какво ви е необходимо: Много разработчици на софтуер притежават бакалавърска или магистърска степен по компютърни науки или софтуерно инженерство, но може да е възможно да заемете начална позиция, като демонстрирате отлични умения за програмиране.

Системен администратор

Какво бихте направили: Мислете за тази работа като за задкулисна роля, която поддържа компаниите да работят. Администраторите на системи поддържат и отстраняват проблеми с компютърната система на организацията. Някои системни администратори са специализирани в специфични видове операционни системи или проблеми като ИТ сигурност.

Какво ви трябва: Диплома по компютърни науки е полезна, но опитът в тази област често е по-важен. Някои работни места може да изискват специфични сертификати, като например Cisco.

Технописците/ Технически писател

Какво бихте направили: Техническите писатели се хвърлят със сложни продукти или услуги и ги превръщат в нещо, което обикновения човек може да разбере. Например, можете да напишете ръководство с инструкции за най-новата технологична притурка, която все още не е излязла на пазара.

Какво ви трябва: задълбочено разбиране на технологията и способността да се обяснят тези понятия с неспециализирани термини. Повечето технически автори първоначално са от компютърната или инженерната индустрия.

Работа за интроверти наистина съществува. Както можете да разберете, като разгледате горния списък, това, че предпочитате собствената си компания, не означава, че сте в неравностойно положение в кариерата си. Просто трябва да си вършите работата добре и надеждно; ако предпочитате собствената си компания, няма да има голямо значение за работодателите в определени индустрии.

Уведомете компаниите, че сте на разположение, като ни изпратите автобиографията си на info@hrservices.bg

Leave a Comment