По принцип рекрутърите отделят около 6 секунди, за да си създадат впечатление за вашата автобиография. Поради тази причина първото впечатление трябва да бъде привличащо вниманието. Със сигурност няма да бъдете наети, когато автобиографията ви не го направи през първоначалния скрининг. 

И така, какво е точно това, което търсят от пръв поглед? 

Ние ви даваме 10 неща, които трябва да помислите, за да направите топ автобиография.

1.Направете четенето лесно

Може да звучи очевидно, но да имате чисто оформление с много бяло пространство. Използвайте обозначени списъци за най-важните факти, така че да е лесно да се види от рекрутера.

2. Приспособете автобиографията си към работата, която желаете

Не е нужно да пишете за опита си като счетоводител, ако кандидатствате за позиция „Кранист“ например. 

3. Без лични неща

Рекрутерите търсят вашите умения, опит и таланти. Те не се интересуват от вашите хобита или доброволчески дейности.

4. Включете своите постижения

Имайте ясен списък на вашите постижения, свързани с работата и, когато е възможно, включете конкретни примери, които да показват точно колко вашите постижения са били от полза за вашите минали работодатели. По-добре кажете, че сте спестили на бизнеса 50 000 лв, като сте намалили производствените разходи, без да губите качество, което просто казва, че намалявате производствените разходи.

5. Съсредоточете се върху бъдещето

Получаването на ново интервю е много по-лесно, когато покажете своя потенциал и желание. Съсредоточите върху нещата, които показват посоката към новата ви бъдеща кариера, към която се стремите. Няма нужда да изброявате цялата си кариерна и образователна история.


6. Приоритет

Поставете най-важните си постижения близо до върха на автобиографията. По този начин рекрутерът ще ги прочете първо. Това ще се впише в тези 6 секунди, които ще отдели на вашето резюме.

7. Напишете го добре

Избягвайте граматични грешки и неправилно написани думи. Нека някой друг да препровери автобиографията ви, преди да го изпратите. Уверете се, че написаното от вас има смисъл и че вашите квалификации са ясни.

 8. Не използвайте жаргон

Писането на прости и използването на модни думи трябва да става с голямо внимание, а още по-добре е да заложим на класиката.

10. Не включвайте нищо отрицателно

Не включвайте нищо, което ви поставя в неизгодно положение в очите на рукрутъра например информация за дългосрочно отсъствие поради болест или неприязън към работа с документи и т.н.

11. Споделете страстта си

Наблегнете на уменията и работните дейности, които наистина обичате, така че страстта ви към вашата индустрия да изпъква. Не говорете за неща, в които може да си добър, но всъщност не харесвате. Това ще затрудни интервюто за работа.

Като цяло, когато напишете изчистена и добре организирана автобиография с най-важните елементи в горната част и се съсредоточите върху необходимите  налични умения, показвайки страст към работата си, ще попаднете сред избраните резюмета за интервю за работа.

Ще очакваме автобиографията Ви по всяко време, независимо дали сте харесали позиция от нашия сайт или желате да имаме предвид кандидатурата ви при бъдещи подбори. Можете да изпратите CV на info@hrservices.bg


Leave a Comment