Насочете вниманието си към целите в кариерата, които са в обсега ви.

Изминалата година със сигурност беше за книгите по история! Най-вероятно глобалната пандемия е отхвърлила целите ви за кариера или търсене на работа. Не всичко обаче е загубено. Според скорошно проучване на jobmonster.bg 47% от анкетираните са си поставили нови цели в кариерата за 2021 г. – почти половината от тях класират търсенето на работа като номер едно. Възползвайте се от инерцията на новата година, за да върнете целите си в кариерата.

За да ви помогне да увеличите развитието си през следващите 12 месеца, сме събрали 10 препоръки, които са подходящи за всяка индустрия за служители от средно и мениджърско ниво, както и 10 цели за работници от начално ниво, които са постижими по всяко време на годината.

Цели за кариера, ако сте на експертно и мениджърско ниво

1. Учете

Ако сте изпълнявали една и съща работа от известно време, лесно е да ви обхване рутината и оставете развитието на уменията си да отпадне. Решението? Отнасяйте се към всеки работен ден като към учебен ден. Приемете мислене за растеж, стремете се да научите нещо всеки ден – дори не е необходимо да се отнасят до зададените умения – просто поддържайте мозъка си в режим на обучение.

2. Създайте възможности

Ако искате да получите повишение тази година, не просто седнете и изчакайте шефът ви да ви почука по рамото. Създайте свои собствени възможности, като се срещнете с вашия мениджър, за да получите яснота какво трябва да направите, за да надградите позицията си в компанията. Но не забравяйте да правите малки, постижими стъпки. Всички тези малки стъпки се сумират.

3. Подкрепяйте шефа си

Помагайки на шефа си да постигне целите си, той/ тя  ще бъде по-мотивиран/а да ви помогне да постигнете своите. Разберете как се оценява шефа ви и как  получава бонус. Често това са финансови цели, така че разберете как да помогнете на вашия мениджър да ги постигне.

4. Изберете проекти с максимално въздействие

Един от най-добрите начини да постигнете видимост във вашата компания и да станете известни като лидер е като направите забележим принос за големи проекти. Затова разберете какви грандиозни проекти са в процес на разработка тази година и попитайте дали има възможности за вас да играете роля по тях.

5. Разширете ролята си

Последното нещо, което искате да бъдете, е хамстер, който да бяга по едни и същи утъпкани пътеки. Направете стъпването извън зоната си на комфорт една от целите си в кариерата. Поемете нови отговорности, за да натрупате необходимия опит, за да се изкачите нагоре. Показването на този вид инициатива ще ви направи и по-ценни за вашия работодател. Измислете свои собствени идеи и работете с вашия мениджър, за да ги реализирате.

6. Отношенията с шефа

Изграждането на чудесни отношения с шефа ви е от първостепенно значение. В края на краищата, човекът, който се подписва на вашата оценка, може да помогне или да попречи на вашата кариера. Един подход за управление: разберете от какво се интересува вашия шеф. След като идентифицирате тези проблеми, улеснете живота на вашия мениджър, като му предложите да се включите.

7. Екипност

Независимо дали се разбирате с колегите си, може да подобрите или влошите работата си, особено при групови проекти. За да бъдете уютни за колегите, бъдете екипен играч, като дадете кредит на колегите, когато е необходимо, ангажирайте се с връстниците си извън работата (това изгражда връзка) и осигурете емоционална подкрепа на тези хора по време на трудни моменти. Ако можете да работите по-ефективно с другите, ще изградите значими взаимоотношения, които могат да ви помогнат в дългосрочен план.

8. Бъдете по-добър комуникатор

Искате да ви харесат? Бъдете добър комуникатор. Това означава да връщате незабавно имейли и обаждания, да уведомявате колегите си с какво се занимавате и да питате хората за развитието по собствените им проекти. Говорете с хората и когато някой ви помогне, не забравяйте да му благодарите.

9. Създайте баланс между работа и личен живот

Цялата работа без забавление могат да направят живота скучна работа – ако сте нещастни на работа, кариерата ви може да спре. Каква е рецептата? Работете усилено, но не се износвайте. Отделете време за приятели и семейство. И не забравяйте да вземете ваканционните си дни.

10. Бъдете отворени за нови възможности

Независимо дали не сте доволни от работата си, трябва да разширявате целите си в кариерата и да държите очите си отворени за нови възможности. Не рискувате нищо, като кандидатствате за работни места, които изглеждат като подходящи. Използвайте LinkedIn , абонирайте се за кариерни портали, като www.jobmonster.bg за да получавате информация за подходящи работни места, без да губите време за търсене. В сайтовете за обяви за работа можете и да разглеждате най-различни предложения за работа, но ще ви отнеме значително време да разглеждате. Можете да изпратите CV на агенции за подбор, за да можете да получавате шанс за работа и по проекти, които не са публикувани никъде.

Цели при стартираща кариера

1. Задавайте въпроси

Признайте, че магистърската ви степен, макар и ценна, не ви е научила на всичко, което трябва да знаете, за да имате успех в света на работата. Ако не разбирате нещо, кажете го – и след това помолете вашите по-опитни колеги за съдействие. Това ще спечели възхищението на вашите колеги, като демонстрира вашето любопитство и готовност да кажете: „Не знам, но съм готов да се науча“.

2. Обърнете се към колеги, които не познавате

Не чакайте хора, които не познавате, да ви посрещнат в организацията – потърсете ги и се представете. Това ще покаже самочувствие, достъпност и уважение към другите, което от своя страна ще помогне да спечелите уважението на вашите колеги.

3. Намерете си наставник

Създайте отношения на сътрудничество с по-опитен професионалист във вашата област, който може да бъде солидна основа и да подпомогне развитието ви в кариерата, предоставяйки ви предимството на новата мъдрост в кариерата.

4. Документирайте вашите успехи

Създайте място (дигитално портфолио / уебсайт, папка Dropbox или просто папка на работния плот на вашия компютър), където можете да съхранявате доказателства за вашите професионални дейности и постижения, като публикации в блога, които сте написали, бюджети, които сте разработили, или образователни планове, които сте създали за клиенти. Това ще ви даде организирани доказателства за вашите постижения както за бъдещите работодатели, така и за вас самите.

5. Придобийте ново умение, свързано с работата

Вашите кариерни цели винаги трябва да имат за цел да укрепят вашите меки и твърди умения. Изберете област на умения като писане, разработване на уебсайтове или представяне пред големи групи и работете върху него, като преминете курс в близкия колеж или университет или чрез образователна програма на местна общност, за да надградите съществуващите умения или да придобиете нови.

6. Доброволци по предизвикателен проект

Потърсете или създайте начин да се изтласкате леко извън зоната на професионалния си комфорт, за да придобиете нови умения, както и опит, който да ви помогне да се изкачите по стълбата в текущата ви организация или да напреднете другаде.

7. Задълбочете опита в своята област

Четете индустриални публикации и посещавайте професионални конференции, когато времето и парите позволяват, разширявайки вашата база знания и демонстрирайки постоянния си ангажимент към избраната от вас област.

8. Разширете мрежата си

Включете се в поне една професионална асоциация, за да се срещнете с хора извън вашата организация. Освен това организирайте периодични срещи с колеги професионалисти във вашия район, за да научите какво правят и как. Това ще ви запознае с повече хора във вашия бранш и ще им помогне да ви опознаят, за да можете да получите (и да дадете) кариерна помощ, когато имате нужда от нея.

9. Решения на проблеми

Обърнете се към колегите и началниците си не само за да констатирате проблеми, но и за да предложите начини за ефективно справяне с тях. Култивирайте репутация на човек, който едновременно вижда и решава проблеми.

10. Балансиран живот

Съживете любимо занимание или преследвайте ново, за да не изградите цялата си идентичност около кариерата си. Това ще ви даде вида баланс между работа и личен живот, който ще направи тази предстояща година страхотна, както в професионален, така и в личен план.

11. Полирайте автобиографията си

Един от начините да се откроите от конкуренцията е като имате силно, фокусирано резюме, което позволява на наемащите мениджъри да разберат, че имате впечатляващи цели в кариерата.

Можете да изпратите автобиографията си на info@hrservices.bg за да ви имаме предвид за подходяща работа и позиции, а също така да преглеждате обявите за работа на нашия сайт. Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

Leave a Comment