7 признака, че сте получили работата, за която сте кандидатствали

За много хора най-трудната част от търсенето на работа това е интервюто.

Интервютата са предназначени да тестват кандидатите, за да разберат дали ще бъдат подходящи за компанията. Те са необходими, но са изнервящи. След интервюто може да прекарате няколко седмици в очакване да разберете дали ще получите оферта за работа.

Но ако обръщате внимание на няколко детайла, вероятно вече можете да кажете дали сте се справили успешно с интервюто.

Знаейки кога интервюто не върви добре е също толкова важно, както да усещатe, че протича гладко. Тези индикатори ще ви позволят да разберете кога да спрете да чакате тревожно: вместо това, можете да продължите търсенето на работа, без да се замисляте дали това интервю ще определи следващата стъпка в кариерата ви.

Не сте сигурни дали имате работа? Проверете тези седем показателя:

Интервюто е по-кратко от очакваното

Много компании ще ви дадат приблизителна оценка колко дълго може да се очаква, че вашето интервю ще продължи. Ако се окаже по-дълго от планираното, интервюиращият явно се интересува от вас и вашата квалификация.

Но ако изглежда, че е прекратено по-бързо, отколкото очаквахте, интервюиращият вероятно е решил, че не сте подходящ за тази позиция.

Интервюиращият изглежда разсеян

Ако интервюиращият изглежда разсеян или не се интересува от това, което казвате, може да не сте направили добро впечатление. Вместо да съкрати интервюто, интервюиращият е решил да го довърши – без значение колко неприятно е това за двете страни.

Имайте предвид, обаче, че външни фактори – като болест или стресов срок – могат да попречат на интервюиращия ви да бъде наистина внимателен. Каквато и да е причината, трябва да продължите да давате внимателни отговори на всяко интервю.

Задават ви само лесни въпроси

Внимавайте, ако се сблъскате само с лесни въпроси за вашия трудов опит.

Толкова много хора се страхуват от интервютата, поради трудните въпроси, които изискват наистина да мислите – и то бързо. Но ако интервюиращият наистина се интересува от вас, ще ви зададе трудните въпроси, за да се опитате да научите повече за вас.

Тези трудни въпроси са опит за някои от най-трудните ситуации в работата, която се надявате да получите.

Не се опитват да ви продадат на компанията или на позицията

Ако една компания харесва това, което предлагате и наистина се интересува от добавянето ви към своя списък, интервюиращият ще прекара известно време по време на интервюто, опитвайки се да ви продаде компанията, за която работи на вас.

Ако много малко се споменава за предстоящото развитие на бизнеса или фирмената култура, шансовете  те да не ви разпознават за позицията са големи.

Не питат кога можете да започнете работа

Ако една компания наистина иска да ви включи в своя екип, интервюиращият ще попита кога ще можете да започнете работа. Наемането на нов служител е свързано с редица документи и планиране на пристигането на служителя.

Ако интервюиращият не се интересува, когато можете да започнете да работите за тях, има голяма вероятност да нямат намерение да ви наемат изобщо.

Въпроса за заплатата не се повдига по време на интервюто

Когато една компания наистина се интересува от вас и вярва, че ще се интегрирате добре, ще иска да разбере дали може или не може да си позволи служител като вас.

Ако заплатата не е възпроизведена или ако интервюиращият не иска да обсъжда вашите очаквания за заплатата, това може да е знак, че вашето резюме не е на върха на купчината.

Интервюто приключва, без да се говори за следващите стъпки в процеса

Повечето компании изискват много повече от едно интервю, преди да бъдете нает. След първоначалното интервю, повечето компании ще искат да насрочат последващо интервю или най-малкото да проверят вашите препоръки.

Ако след първото интервю няма споменаване на следващите стъпки, има голям шанс да не получите тази работа.

Всички знаци, които са споменати, могат да ви помогнат да определите колко добре сте справили с интервюто. Ако всички признаци сочат към лошо интервю, не се отчайвайте. Лошите интервюта не означават, че сте лош кандидат – това е просто лошо решение за тази позиция в тази компания.

Не забравяйте, че интервютата са предназначени да помогнат както на компанията, така и на вас, за да определите дали работата е подходяща и за двете страни. Ако не забележите тези клопки на интервюто, но не получите оферта, изчеткайте се. Бъдете благодарни за възможността и продължете да търсите, докато не откриете идеалната работа за вас.

Leave a Comment