Заплатата – 10 съвета при преговаряне

Изгонете предразсъдъците и помнете, че и двете страни изпълняват ролите си, така че не схващайте този процес като борба между отрицателни герои.

Покажете колко сте щастлив от възможността и се опитайте да изложите своята глесна точка, като напомните факта , че съществува една търговска връзка зад всичко това.

Бъдете подготовен

Направете проучване на пазара и имайки предвид Вашите потребности, предложете едно разумно заплащане и допълнители придобивки. И двете страни не бива да забравят обстоятелства като почивки, курсове, работа в края на седмицата или ползване на фирмени облаги (отстъпки в магазини, безплатна храна,  карти за спорт и т.н), отпуски, премии. Уверете се, че този „пакет“ отговаря на очакванията Ви, за да нямате бъдещи проблеми. Имайте доводи, за да браните позицията и предложението си с опит и ловкост.

Предложение за работа

Предложението е направено когато работодателят пръв направи предложението, Вие имате възможността да преразгледате собствените си възгледи. Сравнете стойността, изложена на масата, със средната работна заплата на пазара в тази сфера, за да достигнете задоволително заключение. В този момент мислете бързо, преди да кажете „да“ или „не“.

Бъдете разсъдливи

Не загърбвайте своята представа. Целта е да постигнете съгласие, което да удовлетвори и двете страни. Ако дискусията е далеч от съгласието, помислете за друг вариант. Използвайте енергията си, за да изработите решение. В случай, че не постигнете съгласие, поискайте ден за размисъл, преразглеждане на сметките, разговор със съпруга или съпругата.

Запазете спокойствие

Оставете преговарянето за края на интервюто. Оставете разговора „да върви“, завладейте интервюиращия и едва тогава заговорете за Вашата цена.

Бъдете готов да спечелите или загубите

Нека човекът разбере, че ще го изслушате и ще се опитате да разберете гледната точка на фирмата. Същевременно покажете, че очаквате същото. Така Вие работите съвместно, за да достигнете единодушие. Не проявявайте отегчение, безразличие, надменност или грубост.

Бъдете твърди

Ако сте убеден в „стойността си на пазара“ и ако това, което искате, не е някакво безумие в сравнение с това, което фирмата би желала да плаща, бъдете твърд, направете прилично и уместно предложение и отстоявайте мнението, докато другата страна не Ви изтъкне приемлива причина да го промените.

Колко искате да получавате

Когато си личи неудовлетворение от предложеното заплащане, въпросът е винаги еднакъв: „Колко бихте искали да получавате?“ Избягвайте конкретна сума , а давайте по-обширен отговор. Можете да кажете: „Търся нещо около Х лв.“ Дайте да се разбере, че сте наясно със средното заплащане на пазара.

Преговаряйте

Създавайте възможни решения за всяко безизходно положение и упорствайте до сетни сили. Заедно, без формални ангажименти, компанията и кандидатът могат да отсъдят кое е най-изгодно и за двете страни.

Списък от потребности

преговарянето е необходимо да удовлетворява списък от потребности, не само заплата. Може да се разглеждат и други видове възнаграждение като: бонуси, повече отговорност, гъвкаво работно време или по-голям отпуск.

Фокусирайте се върху един критерий

Много по-лесно е да склоните някого, когато предложението е основано на обективен критерий, например заплащане предвид опит, компетенция или пребиваване във фирмата. Дори последната Ви или настояща заплата може да бъде опорна точка, пример за сравнение.

Leave a Comment